БНР | 26.10.2020 15:28:23 | 93

Как се учи дистанционно медицина и музика


Мнозина експерти са убедени, че дифузното разпространение на коронавируса беше улеснено от решението за присъствена форма на обучение в българските училища.

Сега се обсъжда възможността в училище да останат само учениците от началния етап, а по-големите и особено гимназистите - да преминат на дистанционна форма.

Университетите също обсъждат резервни варианти - смесена или изцяло дистанционна форма. След УНСС и Русенският университет обяви, че студентите от всички специалности ще преминат на дистанционно обучение в продължение на две седмици до 8 ноември. Този кризисен ход, обаче, не може да се прилага във всички специалности.

Една от тях е медицината.

Проф. Антон Тончев, ръководител на катедра „Анатомия и клетъчна биология“ на Медицинския университет – Варна:

„Медицината не се учи задочно. От общия хорариум в медицината практическите семинари са от порядъка на 75%. В последните години се развихме много по отношение на микроскопските семинари, имаме технология, която позволява с минимална загуба на качеството на учебния продукт, да провеждаме, ако се наложи, изцяло дистанционно“.

Според студентите самата зала стимулира обучението и дистанционното обучение не може да се приравни на присъственото.

Сред другите специалности, за които обучението по интернет е неестествено, е музиката.

„Началото няма как да стане дистанционно, защото децата нямат натрупани навици и умения… Работим чрез записи, не беше загубено времето за по-големите, но за някои, за по-малките беше загубено“, смята Галина Карааргирова от Националното училище по изкуствата в Русе.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Прочети цялата публикация