Fakti.bg | 27.10.2020 06:02:24 | 73

Тошко Йорданов пред ФАКТИ: Нормална държава няма да прави това


Рекламен пазар у нас реално няма. Големите частни национални телевизии извиват ръцете на рекламодателите.

Държавата влага голям процент от европейските пари в телевизиите под формата на реклама, като така може лесно да ги дисциплинира. Реално НАП проверява избирателно, в зависимост кой къде рекламира.

Това заяви пред ФАКТИ телевизионният водещ Тошко Йорданов. Той коментира медийната свобода и рекламния пазар, заради който 7/8 ТВ се излъчва чрез такса.

Разкри и подробности за това, как се разпределя рекламата у нас.

Вашата телевизия премина на излъчване чрез такси, заради ограниченията в рекламния пазар. Как се справяте в тази ситуация?

Справяме се добре. Рекламен пазар у нас не съществува. Има една проста причина. Големите национални частни телевизии извиват ръцете на рекламодателите. Те имат определени условия.

Те искат между 80% и 90% от бюджета да отива при тях, за да им направят необходимите отстъпки. При отказ цените стават значително по-високи. Това принуждава рекламодателите да заделят целия си бюджет за двете основни телевизии.

При това положение, ако Комисията за защита на конкуренцията беше независим орган, можеше да отвори договорите на двете телевизии и да се разкрият нарушенията, които се правят.

Рекламните агенции, които играят посредници на това, работят по същия начин. Работят с огромен обем и с отстъпки към големите телевизии. Реално, ако аз съм голям рекламодател, дори и да искам, няма къде да си пренасоча средствата, защото ще загубя големи отстъпки. Това е абсолютно нарушение на закона за свобода на конкуренцията.

Като добавим и държавата, която вкарва в трите големи телевизии огромен процент от европейските пари под формата на реклама. Това обяснява как един жест от правителството веднага дисциплинира телевизиите, защото иначе губят средства.

Преди време телевизиите се издържаха само от комерсиална реклама. Сега огромен процент идва от държавата. Това ги прави абсолютно зависими.

Трето, държавата чрез НАП и ДАНС тормози рекламодатели, които си позволяват да се явят в медии, които не са зависими. Това е реално. Обяснява се защо нямаме реален рекламен пазар.

Някои медии разчитат много на постъпленията, които идват от партиите в предизборната кампания. При предположение, че дадена медия е независима, това не я ли оставя без тези средства?

Разбира се, че вероятно няма да получиш. Така е. Големите партии ще изхарчат парите, които взимат от нас чрез осем лева субсидия. Това е абсолютно престъпление, като се има предвид и референдума, според който максимумът е един лев. Абсурдно е да очакваме от партиите да проявят морал. Те не го проявяват на базово ниво, а ние да очакваме да стане на ниво рекламен пазар или къде да изхарчат реално нашите пари.

Имате ли случай на рекламодатели, които са заявявали, че са били притеснени да рекламират във вашата телевизия?

Факт е, че НАП си проверява избирателно, в зависимост това, кой къде се появява като рекламодател. Това е практика. Има рекламодатели, за които не искам да говоря директно, защото отново ще им създам проблеми. Тези хора не са виновни за нищо.

Продължава историята с разследването от държавни агенции срещу телевизия Евроком. Смятате ли и че с вашата телевизия може да се случи това?

Това не е изключено. Ние казваме, че държавата натиска медии. Ние обаче имаме мафиотска структура, която е овладяла държавата. Ако държавата е нормална, тя нямаше да прави това. С тази структура не бих се учудил това да се случи на всяка една свободна медия. Тъй като са боси на полето на фактите и са в нарушение по всяко отношение, се действа по този начин. Ако правото беше на тяхна страна, диспутът щеше да се води на полето на фактите. Факти като Осемте джуджета, Пацо Терасата и чекмеджетата на Борисов не присъстват в дебата. В дебата присъстват НАП, ДАНС и други подобни.

Прочети цялата публикация