Fakti.bg | 16.11.2020 13:00:05 | 128

Д-р Иван Кокалов пред ФАКТИ: От една страна, добре, че дойде този вирус, за да ни лъсне голото дупе – че няма персонал


Миналата седмица Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинска федерация „Подкрепа“ внесоха в Министерството на здравеопазването общ Проект на Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“.

В проекта се предлага между 40 и 60% ръст на стартовите заплати на работещите в сектора. Началната основна месечна заплата за лекар без специалност е заложено да бъде не по-малко от 1950 лева, за медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и зъботехници – минимум 1300 лева, а за болногледачи – поне 900 лева.

„Нека заедно с Министерството на здравеопазването и представителните работодателски организации да покажем колко уважаваме и държим на малкото останали медицински специалисти, да привлечем младите хора да учат за лекари и професионалисти по здравни грижи и да спрем миграцията към другите страни на Европа и света“, казва се в информацията на синдикатите.

От ФАКТИ се свързахме с д-р Иван Кокалов - вицепрезидент на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването, да да говорим за предложението.

„В предложението е заложено значително увеличение на основните заплати по категории персонал на различните болници. Предишният колективен трудов договор, който ще изтече сега е правен през 2018 година – при друга минимална работна заплата, при други условия. Сега всеки се хваща за пандемията, но имайки предвид и това, смятаме, че тези увеличения, които ще са върху брутната заплата от януари догодина с новия бюджет са добри, но те са за известен период. Нас ни интересуват основните заплати на всички категории да нараснат с този процент, който ние сме предложили. В зависимост от категорията на болницата, увеличението се движи между 30, 40 и 50%. Естествено, че искаме това да стигне до хората“, каза д-р Кокалов.

Според него, с тези промени ще се промени отношението към работещите в здравеопазването: „Първо към тяхната работа. Знаете, средната възраст на персонала – на сестри и лекари, колко е. Знаете, текучеството. В голяма част, особено в общински болници, работят сестри, които са на пенсионна възраст или са пенсионери. Младите хора нямат желание да работят като медицински сестри именно поради възнаграждението. Ние казваме, че трябва да се подобрят и условията на труд и кариерното израстване. За млади лекари има кандидати, тъй като един лекар след 10-тина години добива специалност, рутина и може да печели повече, но една сестра няма тази възможност. Първо, защото трудовият стаж и опитът ѝ не се обвързват със заплата. Поради тази причина има много малко хора, които желаят да завършат образование като медицински сестри. Тоест ние трябва да направим атрактивна тази професия за младите хора, а това е ясно как става – със заплащане и признаване на техния труд.

Поради тази причина ние отдавна апелираме, че първо с отношението към доходите на работещите в здравеопазването ние гоним хората и доста хора в годините емигрираха. Сега всички го видяха и се чудят как да запълнят дупката. От една страна, добре, че дойде този вирус, за да ни лъсне голото дупе – че няма персонал. Ние по брой на болници сме първи в Европейския съюз. По брой легла мисля, че сме след Германия. Ние сме обаче в последните места по брой на сестри, които обслужват тези легла. Като доктори сме в средата, но без сестри няма грижа“.

По повод националната стратегия за справяне с Covid-19, д-р Кокалов каза: „Вие виждате ли някаква стратегия в здравеопазването освен гасене на пожари? Стратегията трябва да е следната: първо, казваме, че в обозримо бъдеще доходите на работещите в здравеопазването ще нараснат 2-3 пъти; второ, сядаме и се разбираме как ще се финансира здравеопазването. Този модел, който се предложи преди пандемията претърпя фиаско - никой не го прие с малки изключения от тези, които се надяваха да спечелят, тоест да мине финансирането на базата на частни дружества, застрахователи, че даже и касата да стане такава, което не решава никакъв проблем, само ще имаме повече администрация и повече желание за печалба на фона на по-ниската ставка, която плащаме за здравеопазване. Трябва някой да седне и да начертае план. Няма да живеем сто години с този вирус“.

„Между другото апелът на Европейската комисия е здравните системи на страните в Европейския съюз да си сътрудничат, а това сътрудничество да се координира от Европейската комисия. Всички системи, независимо какви са, претърпяха крах с пандемията. Няма система, която може да се справи с броя болни. Навсякъде се видя, че липсва персонал. И там, въпреки че на нас ни се струва високо заплащането, в основата стои точно заплащането, възможността да се израства на работното място. И там има вътрешна мобилност. Да, ЕС създава условията за придвижване на хора, капитали и т.н., но тази вътрешна мобилност не е само от Изток на Запад. В Западна Европа също има текучество и също има глад на такъв персонал. Поради тази причина търсенето на нашите хора е голямо, заплащането е чувствително по-високо. Ние трябва да начертаем стратегия – това заплащане, тези работни места, тези колаборации между институциите. Довчера биеха лекарите, която е отвратително. Отношението на обществото към тази професия трябва да се промени - зачитането на професията, достойнството ѝ“, допълни той.

„Още миналия век, когато се занимавах с промените в здравеопазването, на едно мое посещение в САЩ имах среща с директори на най-развитите им застрахователни дружества. Когато си говорихме за системите и казвах колко е добра солидарната система, те казваха, че ако обществото реши, че здравеопазването му е приоритет – не да се бият в гърдите политиците, а обществото каже, че иска достъпът до качествено здравеопазване да е приоритет. Ако това общество отдели достатъчно средства, отговорът беше, че те ще ни намерят 3-4 системи, които да управляват тези средства. В основата са пари и организация. Не може да има болница на всеки километър в София, Варна и Пловдив, а в малките градчета хората да нямат елементарно обслужване. От друга страна направихме частни болници – отворихме кутията на Пандора и превърнахме здравеопазването в печалбарство, което е абсолютна грешка и ще ни трябват години да върнем това назад. Хората, които сега печелят и то милиони, ще бъдат винаги против промяната на тази система“, каза д-р Иван Кокалов е края на разговора ни.

Прочети цялата публикация