БНР | 18.11.2020 16:29:18 | 76

Израел насърчава с лотария тестването за Covid-19


Колко ще се задържи пандемията? Колко и какви ще са мутациите на коронавируса? Скоро ли ще открият ваксина? На тези и още много въпроси се опитват да отговорят учени от цял свят. А докато тези отговори липсват, има само един начин за ограничаване на заразата – масово тестване и социална изолация. В Израел има дни, в които се правят по 60 000 PCR теста, но има и такива групи от населението, които не искат да бъдат тествани. За тях властите не бързат да прилагат санкции, а са измислили дори лотария със сериозни печалби сред подложилите се на тест, за да се повиши мотивацията. 

Как се случва това? 

Преди 2 години в рамките на технологично преустройство на израелското здравеопазване беше обновена и лабораторната дейност. Никой не очакваше страната да бъде връхлетяна от пандемия, но във връзка с военни заплахи цялата им дейност беше преустроена и въведена нова организация. И това помага сега, когато натоварването е толкова голямо, че в тях се работи на смени денонощно. В началото на пандемията са се правили до 2 000 изследвания на ден, предимно на пристигащите от чужбина и лекарите в Covid отделенията. Сега работата е нараснала повече от 30 пъти. Докато децата ходеха на училище, в пунктовете пристигаха цели класове, а подвижни лаборатории посещаваха детските градини и учрежденията. Въпреки желанието на здравните власти е невъзможно да се изследват всички в рисковите групи

Израелска разработка служи като компас - къде има струпване на носители на вируса, като това спестява много от силите на лаборантите. За нея разказва проф. Еран Фридлер от университет Бен Гурион в столицата на пустинята Негев Бер Шева. 

„Във всички телесните течности се съдържат вируси. На тази база наш екип започна да изследва водите от канализацията на големи градове. По концентрацията на вируса в отходните води можем да определим в кой район на града има повече заразени от Covid-19 и там да се насочат усилията на лаборантите. По нашия метод може да се определи дори на коя улица има най-много заразени и тестовете да станат задължителни. От нашето изобретение вече се ползват в Холандия, в Швеция и в САЩ. Не просто правим анализ на отпадните води, а при допълнително проучване можем да предупредим, че на дадено място има опасност от взрив от болни.

Обикновено симптомите на болестта се проявяват около 14 дни след заразяването, но във фекалиите личат още на третия ден. Така може да бъдат предпазени много хора от контакт с болен, още докато забавляването е безсимптомно. Ние служим като система за ранно предупреждение. По нашия метод бяха изследвани отходните води на няколко израелски града. Открихме, че на места, където изглеждаше, че заболелите са минимален брой, всъщност са много и предизвикахме масови проверки“.

Според броя на заболелите израелските селища се делят на три групи, отбелязвани като цветовете на светофара. Там, където заболелите са мнозинство, населеното място се отбелязва като „червено“ и се прилага пълен локдаун. При по-малко – кодът е жълт и карантината е частична, а в „зелените“ селища се спазва само социалната дистанция и се носят маски. 

Но има местни авторитети – религиозни и светски, които препятстват правенето на тестове, за да не затворят молитвените домове, училищата и бизнеса заради болестта. Въпреки че тестовете са безплатни, те убеждават хората да не се съгласяват да бъдат изследвани. Държавата, съвместно със спортния тотализатор, въвежда лотария сред хората, направили си тестове. Всеки ден един от тях получава 10 хиляди шекела. Една от стратегиите, измислени от семействата, е всяка седмица да се изследва по един член от фамилията. Смята се, че така шансовете да спечелят са по-високи. За властите това е добре, защото когато един човек от семейството се разболее, обикновено заразата се предава и на останалите и ако успеят да установят болест на един, всички ще бъдат поставени под карантина. 

Освен обичайните тестове, при които резултати са готови най-рано след едно денонощие, в института Вайцман са разработили и бърз тест, който показва до няколко минути наличие на вируси. За него разказва Шломо Мизрахи:

Приличат на тестовете за бременност, но реагират на слюнка или друга телесна течност. Вече могат да се намерят и по аптеките. Все още има проблем с надеждността им. При малка концентрация на вируса се получават фалшиво отрицателни тестове. Нашета цел е ранно диагностиране, но често след индивидуален тест заболелите скриват, че са заразени. Затова по-надеждни са лабораторните тестове, при които с голяма точност се откриват вирусоносителите и веднага се карантинират“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Прочети цялата публикация