БНР | 19.11.2020 16:25:17 | 147

Гърция прави бързи тестове за всички влизащи по суша


Разработваната от Оксфордския университет и „АстраЗенека“ ваксина срещу Сovid-19 е дала силен имунен отговор при хората над 60 години. Това засилва надеждите, че може да изгради защита при най-уязвимата група, отбелязват от фармацевтичната компания.

Гърция затваря един граничен пункт с Албания. Освен необходимия отрицателен резултат от Пи Си Ар, ще се извършат бързи тестове за Сovid-19 на всички влизащи в страната през сухопътните граници от 4 часа утре сутрин. В северната част на южната ни съседка случаите продължават да нарастват, най-тежко е положението в Солун.

Гръцките власти също така одобриха извънредни средства за уязвимите семейства, пострадали финансово заради пандемията. Парите ще им бъдат раздадени преди Коледните празници. Освен това на дългосрочно безработните ще бъдат осигурени 400 евро помощ, а изплащането на обезщетенията за безработица се удължават с два месеца.

Междувременно, в подкрепа на възстановяването на икономиката, долната камара на чешкия парламент ще гласува голямо намаление на данъка за доходите на физическите лица, което ще струва на публичните финанси 79 милиарда крони или три и половина милиарда долара, което е 1,3 на сто от брутния вътрешен продукт.

Директорът на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация Ханс Клюге заяви, че затварянето на училищата не е ефективна мярка и че нови блокади могат да бъдат избегнати, но при едно условие:

„Ако употребата на предпазни маски стигне 95 процента, блокадите няма да бъдат нужни. Но при сегашните 60 процента или по-малко, е трудно, карантините да бъдат избегнати“.

„Не съм притеснен само за Балканите, но и за всички 50 държави на континента и отвъд. Европейският регион е още веднъж епицентър на пандемията, заедно със Съединените щати. Но всички трябва да виждаме светлина в края на тунела, но ще бъдат трудни шест месеца“, добави той.

Междувременно Институтът за международни финанси очаква рекорден световен дълг от 277 трилиона долара в края на тази година.

Глобалното икономическо възстановяване остава трудно, предупреждават от Международния валутен фонд, но отбелязват, че растежа през последното тримесечие е по-добър от очакваното в Съединените щати, Европа и Япония.

Прочети цялата публикация