БНР | 21.11.2020 17:29:45 | 174

Хиляди журналисти на протест във Франция срещу закон за глобалната сигурност


Хиляди журналисти излязоха на протест във Франция срещу оспорван закон за глобалната сигурност, който съдържа забрана да се снимат лицата на полицаи по време на операция.

Според журналистите мярката ограничава свободата на словото и информирането.

Поне 20 протестни демонстрации са се провели днес във Франция срещу закона за глобалната сигурност, гласуван в петък от Националното събрание.

В Париж протестът събра хиляди журналисти, правозащитници и някои активисти от "жълтите жилетки". "Глобална сигурност-минимална свобода",  "диктатура на път", " "Снимките не убиват", гласят някои от лозунгите.

Митинги е имало и в Лил, Марсилия, Монпелие, Ница.

Журналистите оспорват член 24 на закона, който въвежда едногодишна присъда и глоба от 45000 евро за злонамерено показване на снимки и кадри с лица на полицаи по време на операция.

Според националния профсъюз на журналистите това е стъпка към полицейската безнаказаност и укриване на полицейското насилие.

Водещи медии излязоха с обща декларация срещу закона, след като двама техни колеги бяха арестувани по време на протест във вторник. "Никой няма да забранява на гражданите да снимат", се опита да увери френският вътрешен министър Жерал Дарманен.


Прочети цялата публикация