БНР | 23.11.2020 13:50:36 | 241

Предпазливо повишение на европейските пазари на акции


Европейските пазари на акции стартираха седмицата с нови повишения на фона на инвеститорски надежди, че експерименталните ваксини срещу коронавирус ще бъдат на разположение още до края на месеца или на годината, което пък да даде началото на справяне на икономиката с негативите ефекти от втората вълна на Covid пандемията.

Общият индекс Stoxx Europe 500 нарасна в началото на днешната търговия с около 0,5% след повишение с 1,1% през миналата седмица, достигайки за кратко до нов 8-месечен връх от 392,97 пункта като реакция на новините за ефективността на Covid ваксината на компанията AstraZeneca и Оксфордския университет. Според режима на поставяне на дозите, нейната ефективност може да достигне до 90%.

Това е третият пореден понеделник, през който финансовите пазари са повлияни от окуражаващи новини за коронавирусни ваксини, въпреки че всеки следващ път позитивния ефект върху търговията с акции става все по-малък и краткотраен.

През днешната следобедна търговия индексът Stoxx Europ 500 парира голяма час от първоначалното възходящо движение и вече нараства с едва 0,15% към 390,20 пункта, тъй като инвеститорите реагираха на слабите проучвания на агенция Markit, показващи свиване на бизнес активността в еврозоната и Великобритания през ноември с оглед на въведените нови локдауни в редица държави заради втората вълна на коронавирусната пандемия.

Немският индекс Dax 30 нараства с 0,47% след малко по-добро от очакваното проучване за бизнес дейността в Германия, а френският индекс CAC 40 се повишава с 0,37%, въпреки рязкото свиване на икономическата активност във втората по сила икономика на еврозоната.

Британският индекс FTSE100 пък вече се понижава с 0,17%, след като и той стартира днешната търговия на позитивна територия.

Фючърсите на водещите американски фондови индекси също бележат повишения преди старта на търговията на Уолстрийт, реагирайки позитивно на новината за ваксината на AstraZeneca и след като през уикенда Американската агенция за храните и лекарствата одобри спешно второ лекарство, което да помогне за борбата с Covid-19 - експерименталната терапия с антитела, която се оказа ефективна при лечението на президента Доналд Тръмп, когато той се разболя от коронавируса.

Инвеститорите на Уолстрийт се надяват, че ефективни ваксини и терапевтични средства могат да помогнат скоро да се овладее коронавирусната пандемия в момент, когато има ръст на случаите и на хоспитализараните както в САЩ, така и по целия свят.

САЩ съобщиха за 142 732 нови случая на коронавирус и регистрираха рекорден брой хоспитализации за 13-и пореден ден. По данни на Covid Tracking Project до неделя близо 84 000 души са били хоспитализирани с болестта.

Фючърсите на DJIA се повишават около часа преди началото на днешната търговия с мало над 200 пункта (с 0,7%), на широкия индекс S&P 500 с 0,67% и на технологичния индекс Nasdaq100 с 0,42%.


Прочети цялата публикация