БНР | 24.11.2020 03:02:17 | 89

Социалната комисия ще обсъди промените в Закона за хората с увреждания


Парламентарната социална комисия ще обсъди промените в Закона за хората с увреждания, внесени от Министерския съвет.

Приетите на първо четене промени предвиждат от началото на 2022 година  предоставянето и заплащането на помощните средства и медицинските изделия за хората с увреждания да преминат изцяло към Здравната каса.

 При първото гласуване на проекта за промени в Закона за хората с увреждания в социалната комисия той срещна единодушната подкрепа на депутатите от комисията.  

При представянето му от социалното министерство тогава подчертаха, че искането на гражданското общество от много години е помощните средства и медицински изделия да бъдат в обхвата на Министерството на здравеопазването и Здравната каса. 

Проектът предвижда разширяване на кръга на лицата обект на защитена заетост, като се включват и хората с психични разстройства и интелектуални затруднения. 

Осигурява се и по-дълъг времеви хоризонт, който да създаде възможност за прецизно институционализиране на новата Държавна агенция за хората с увреждания. Отлагането е с една година до първи януари 2022 година и то се налага тъй като в съответствие със сега действащите правни норми, до края на 2020 година Агенцията за хората с увреждания трябваше да бъде преобразувана в държавна агенция към Министерския съвет.


Прочети цялата публикация