БНР | 24.11.2020 14:58:52 | 103

Премиера на „Електра” в Софийската опера


Софийската опера се подготвя за премиерата на операта „Електра” на Рихард Щраус на 26 ноември, когато националният ни оперен театър ще се присъедини към световните трупи, които имат в репертоара си тази творба – класика от ХХ век. Първото й представяне е на 25 януари 1909 г. в Кралската опера в Дрезден. „Електра“ е новаторска едноактна опера, чийто сюжет по древногръцкия мит, вграден в едноименната пиеса на Хуго фон Хофманстал, включва убийство, измама и отмъщение. Електра е обсебена от желанието си да отмъсти за смъртта на своя баща Агамемнон. Тя подстрекава брат си Орест да убие виновниците - майка им Клитемнестра и нейния любовник Егист.

В солистичния състав в българската постановка на "Електра" са включени само български певци. Това, от една страна, се дължи на сложната пандемична ситуация, а от друга страна продължава традицията при изграждането на тетралогията „Пръстенът на нибелунга” на Рихард Вагнер. В главните роли ще гледаме Лилия Кехайова и Диана Гуглина като Електра, Гергана Русекова, Мариана Цветкова и Йорданка Милкова – в ролята на Клитемнестра, Радостина Николаева и Цветана Бандаловска като Хризотемида, Даниел Острецов и Емил Павлов като Егист, Веселин Михайлов и Атанас Младенов – в образа на Орест. Музикалното ръководство на спектакъла е поверено на американския диригент с гръцки корени Евън-Алексис Крист, сценограф е Свен Йонке, режисьор – акад. Пламен Карталов.

„Никога не съм бил в България, така че това е невероятно вълнуваща възможност да работя тук. Разбира се, чувал съм за прекрасната Национална опера в София, но не съм имал възможност да чуя изпълнения на живо. В Германия направихме постановка на „Електра“  преди няколко години и за мен това е една от най-удивителните опери в музикалната литература, така че, разбира се, вълнуващо е да бъдеш част от чудесния екип тук, в София” споделя маестро Крист в началото на работата по продукцията.

Чуйте в звуковия файл и споделеното от акад.Пламен Карталов в интервю за предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива”.


Прочети цялата публикация