Fakti.bg | 25.11.2020 17:31:19 | 113

Животните, които обитават Земята по-дълго от хората


Земята е била обитавана и продължава да се обитава от безброй различни видове, много от които неизследвани или все още неоткрити. Макар ние хората да се смятаме за най-висшите същества, ние не сме тези, които обитават от най-дълго планетата. И днес съществуват животни, които са били на тази планета по-дълго от нас и все още съществуват.

Горила

Приматите обитават Земята от 65 милиона години, но са необходими няколко милиона години, за да се развият в горилите, които познаваме днес. Към момента има повече от 500 вида примати.

Пингвин Най-старите вкаменелости на пингвини датират отпреди 62 милиона години. Предците на пингвините, които познаваме днес, обаче датират от преди десетки милиони години. Слон

Слоновете са едни от най-устойчивите животни. Повече от 300 вида обитават по Земята в продължение на 55 милиона години. Смята се, че първият известен вид е голям колкото прасе и е живял в блата. Щраус Предците на щраусите идват от птици, известни днес като палеоити. Най-старите вкаменелости са открити през 30-те години в Централна Европа, което показва, че са били на Земята от около 40 милиона години. Известно е, че вкаменелостите на съвременните щрауси датират от преди 20 до 23 милиона години.

Хиена

Хиените се появяват за първи път преди 22 милиона години и много приличат на днешната африканска цивета - най-ранният вид хиена. Предците им са имали по-дълги крака и заострени челюсти. Кенгуру Австралия е дом на кенгуруто от около 20 милиона години. Първите далечни негови братовчеди са живели в гори, когато климатът в Австралия е бил по-влажен, но те са изчезнали преди 10-15 милиона години. Друг интересен факт за тях е, че не са скачали на два крака, а са ходели на четири. Хипопотам

Проучванията потвърждават, че хипопотамите са свързани с китовете, когато става въпрос за бозайници. Първите китове датират преди около 53 милиона години, но хипопотамите са само на 16 милиона години. Разликата между предците на китовете и хипопотамите е около 40 милиона години.

Прочети цялата публикация