Fakti.bg | 13.01.2021 18:07:43 | 64

Откриха кехлибар на 99 млн. години


Палеонтолози откриха кехлибар на 99 милиона години с представител на отдавна изчезнали предшественици на мравките, който е впил челюсти в жертвата си, съобщи Science Alert.

Свирепият хищник е новоидентифициран вид праисторическа мравка Ceratomyrmex ellenbergeri. Кехлибарът е първото свидетелство за процеса на хранене на мравките от ада. Жертвата е изчезнал сродник на хлебарките.

"Фосилизираното поведение е нещо изключително рядко, особено на хищник. Като палеонтолози предполагаме за функцията на древни характеристики по наличните данни. Да видим как изчезнал хищник улавя жертвата си, е безценно", обяснява Филип Бардън, който изследва социална еволюция на насекомите в технологичния институт на Ню Джърси.

A long-extinct lineage of insect, known as the 'hell ant', has been discovered frozen in 99-million-year-old amber, with its scythe-like jaw still pinning its prey. This predator is a newly identified species of a prehistoric ant: Ceratomyrmex ellenbergeri https://t.co/IFjdqaMICS pic.twitter.com/aqXvfnXOig

— Massimo (@Rainmaker1973) January 10, 2021

Мравките са сред най-разнородните създания на планетата ни. На науката са известни над 12 500 вида, като специалистите предполагат, че още 10 000 чакат да бъдат открити. Никой от тях обаче, не прилича на откритите в кехлибари в Мианма, Канада и Франция.

Най-особени са челюстите на "мравките от ада". Те не приличат на никое от съвременните насекоми. Долната им челюст се движи нагоре, за да притисне жертвата към рогоподобна лопатка отгоре. И други древни мравки от ада имат такъв рог, но фосилът на 99 милиона години е първото доказателство в подкрепа на тази теория.

За разлика от тях челюстите на съвременните мравки се движат хоризонтално.

Първата "мравка от ада" е открита преди стотина години.

Прочети цялата публикация