Fakti.bg | 24.01.2021 05:59:41 | 38

Дори Русия не може да арестува цялото си население


Вие може да задържите Навални, неговата съпруга, или хиляди техни поддръжници, но дори вие не сте способни да вкарате цялата нация зад решетките. По този начин коментира протестите в Русия председателят на Европейската народна партия Доналд Туск.

Повече от 3000 души бяха арестувани в различни градове на Русия през вчерашния ден. САЩ и Великобритания осъдиха "суровата тактика", използвана срещу протестиращи и журналисти в Русия от страна на службите. Полицията пребиваше протестиращи, а на някои места прекъсна мобилните мрежи и интернета, за да попречи на комуникацията между демонстрантите.

Държавният департамент на Съединените щати призова Русия да освободи от затвора всички задържани граждани, които са упражнявали своите права. Британският външен министър Доминик Рааб също осъди "използването на насилие срещу мирни протестиращи и журналисти" и призова правителството да "освободи гражданите, задържани по време на мирни демонстрации".

По данни на „Ройтерс” арестуваните в Русия през вчерашния ден са над 3000. Полицията използва сила, за да разпръсне тълпите. Властите предупредиха хората да стоят настрана от демонстрациите в събота, като заявиха, че рискуват да се заразят с COVID-19, както и рискуват наказателно преследване и затвор за присъствие на неразрешено събитие.

Прочети цялата публикация