БНР Стара Загора | 04.03.2021 13:31:53 | 95

Политолог: Очертава се спокойна предизборна кампания, без агресивна реторика


Най-голямо внимание в регистрираните вече партийни листи привлече отсъствието на Делян Пеевски в листите на ДПС. Анализът показва, че най-вероятно това е крачка на ДПС към търсене на по-широко отваряне към други партии за коалиране след изборите и заявка за участие във властта. В партийните листи на ГЕРБ отсъстват Менда Стоянова и Красимир Велчев. В същия момент се реабилитират имена като бившия правосъден министър Данаил Кирилов и бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов. Коментарът е на политолога Георги Киряков. 

Вкарването на личности от медицинската общност, известни имена от шоубизнеса и спорта е за популяризиране на партийните листи, привличане на странични избиратели и за пълнеж, уточни Георги Киряков, като подчерта, че тези имена едва ли ще влязат в следващото Народно събрание.

Причината за водачи на листи в Стара Загора да се явят Слави Трифонов от „Има такъв народ“ и Мая Манолова“ от Коалицията „Изправи се! Мутри вън“ са тактически маневри, според Киряков. Особено за Мая Манолова това е сигурен начин при преминаване на 4%-та бариера да си осигури депутатско място.

Като цяло според политолога се очертава спокойна кампания, без агресивна реторика и ще бъде подчинена на световния медицински проблем – пандемията. Ще се говори малко за икономика, финанси и социални мерки, пречупени през икономическите и финансови възможности на държавата да бъдат покрити тези мерки, допълни Георги Киряков.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.Прочети цялата публикация