Fakti.bg | 07.04.2021 07:06:44 | 109

Русия бавно убива Навални


Алексей Навални, видният опозиционер на Кремъл, е затворен при условия, които може би бавно го убиват. Това заявиха в сряда от правозащитната организация Amnesty International, цитирани от "Ройтерс". Навални е подложен на изтезания, включително лишаване от сън и без достъп до лекар, на когото може да се довери в затвора, предаде News.bg.

"Русия, руските власти, може да го поставят в ситуация на бавна смърт и да се опитат да скрият какво се случва с него", заяви Агнес Каламард, генерален секретар на Amnesty International, пред Ройтерс преди публикуването на годишния доклад на групата. "Те вече са се опитали да го убият, сега го задържат и налагат условия в затвора, които граничат с мъчения." Адвокат на Навални потвърди, че руският опозиционен лидер е "сериозно болен" след появата на информация, че е прехвърлен в лазарета към наказателната колония с респираторно заболяване. Навални също е тестван за коронавирус, информира "Гардиън".

Критикът на Кремъл съобщи вчера, че кашля и има температура от 38,1 градуса по Целзий. Няколко затворници са лекувани от туберкулоза, обяви Навални. Часове по-късно вестник "Известия" писа, че опозиционерът е преместен в лазарета, където е тестван за коронавирус и други заболявания. Адвокат на Навални обяви, че член на адвокатския екип се е видял с руския опозиционер във вторник и той е бил в "доста лошо състояние". Миналата седмица Алексей Навални обяви гладна стачка заради отказ да получи достъп до лекар.

Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с Новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин. Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест. Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва. Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с Новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

Прочети цялата публикация