Fakti.bg | 08.04.2021 04:01:04 | 123

Никой не иска да използва 200 000 съмнителни ваксини „Спутник V”


Словакия закупи 200 000 дози от руската ваксина „Спутник V”, но до момента нито една не е поставена. Словашкият орган за контрол на лекарствата отказва да даде зелена светлина, защото ваксините са съмнителни и могат да навредят на здравето на ваксинираните.

Словашкият вестник Denník N съобщи, че в страната са били доставени ваксини, които не са идентични с тези, използвани в изпитание, чиито резултати за ефективност и безопасност бяха публикувани в медицинското издание „Лансет”. Словашката агенция по контрол на лекарствата обяви, че не е получила задоволителна информация от производителя на „Спутник V”, за да разреши използването на тези ваксини, предаде „Ройтерс”.

Доставката на въпросните 200 000 дози предизвика политическо земетресение в Словакия. Словашкият орган по лекарствата обяви, че трябва да се изчака одобрение от Европейската агенция по лекарствата, за да разреши ваксинациите със съмнителния руски препарат. Премиерът Игор Матович хвърли оставка заради решението си да закупи руски ваксини, което не получи широка политическа подкрепа. „Употребата на руската ваксина не е проява на смелост, а отхвърляне на правилата в медицината, които гарантират най-високите стандарти за безопасност”, каза президентът на Словакия Зузана Чапутова.

Европейската агенция по лекарствата все още не е одобрила използването на „Спутник V” в страните от ЕС. Самата Русия, която се хвали пред света с разработването на първата ваксина срещу коронавирус, е ваксинирала изключително малък процент от населението си. Русия изнемогва и с производството на ваксините и търси фабрики зад граница, за да изпълни обещанията си. Проблеми с въпросния препарат има и в Бразилия. Бразилският регулатор по лекарствата отложи решението да разреши използването на „Спутник V”, защото производителят не е предоставил близо 1/5 от документацията, поискана от Бразилия.

Прочети цялата публикация