Fakti.bg | 14.09.2021 20:05:43 | 73

Отиде си легенда на руския спорт


Световният рекордьор в хвърлянето на чук Юрий Седих почина на 66-годишна възраст, съобщи Руската лекоатлетическа федерация.

Двукратният олимпийски шампион си е отишъл от този свят след инфаркт, който е получил рано тази сутрин.

"Дълбоко натъжен съм от загубата на Юрий Седих. За мен Юрий бе приятел и мъдър ментор", написа в профила си в Туитър легендата в овчарския скок и вицепрезидент на Световната атлетика Сергей Бубка.

Седих спечели олимпийските титли през 1976 и 1980 година, но пропуска Игрите в Лос Анджелис през 1984 година заради обявения бойкот на страните от Източния блок. През 1988 година той спечели сребърен олимпийски медал, а през 1991 година взима единствената си световна титла.

Световният си рекорд от 86,74 метра, който е неподобрен и до днес, Седих поставя на европейското първенство в Щутгарт през 1986 година.

След отказването си от спорта Седих и съпругата му - световната рекордьорка в тласкането на гюле Наталия Лисовская - се преместват да живеят във Франция. Там Седих работи като учител по физкултура. През 2010 година Алексия - дъщерята на Седих и Лисовская, печели злато в хвърлянето на чук от Младежките олимпийски игри за Франция.

Прочети цялата публикация