Fakti.bg | 15.11.2021 17:47:42 | 196

Петър Бояджиев пред ФАКТИ: Загасващите функции на ДПС в страната са очевидни


Почти 24 часа след края на изборния ден в България, от ФАКТИ се стараем да осигурим на Вас, нашите читатели, максимално качествени политически коментари и за това търсим най-добрите анализатори, сред които е и политическия емигрант Петър Бояджиев.

Интервюто ни с него четете в следващите редове:

- Г-н Бояджиев, като се абстрахирате за момент от личната си симпатия, очаквахте ли "Продължаваме промяната" наистина да победят ГЕРБ?

- Краткият отговор е да, очаквах. Повечето хора, които ме следят в социалните мрежи, ще разберат, че резултатите от парламентарните избори в общи линии не носят изненади за мен. Но не очаквах, че социологическите агенции ще допуснат такива разлики от над 10% и през последните дни бях малко смутен от техните прогнози, защото такива разминавания вече граничат с брутална манипулация, която е трудно защитима. Сега слушам, че говорят небивалици и хич не се срамуват. Още от началото на протестите миналата година съм изразявал мнението, че българското общество влиза в нова фаза на своето развитие и според мен този процес е необратим. Това е поколенчески процес. Под въпрос е само скоростта, с която ще се движи този процес. Съвсем очевидно е, че мнозинството български граждани търсят кой ще се натовари с отговорната задача да започне трансформацията, която е необходима. Ако нещо ме изненадва, то е, че тази победа се случва и при тази ниска избирателна активност. Това наистина е изненада, мисля и за тях самите. Очакванията бяха, че тази победа ще е на базата на 3-3,5 милиона гласували, а имахме рекордно ниска активност. Важно е да отбележа в края на отговора си на този въпрос, че и по принцип имам навик да бъда рационален в оценките си без да допускам емоционалните ми симпатии да ги деформират.

- Защо мнозинството българи продължават да се отказват от правото си да гласуват?

- И за мен това беше изненада. Не очаквах да са по-малко от 3 милиона., както казах. Два фактора за това са известни. Първият е епидемичната обстановка в страната. Вторият е по-интересен и заслужава по-задълбочено проучване. А именно дали при изборите през годините корпоративният и купен вот на ГЕРБ не е бил много повече от това, което предполагахме. Сега за пръв път от много години България има министър на вътрешните работи, който си изпълнява задълженията по закон. Иначе какво наблюдаваме, България е единствената страна в Европа, където висят по екраните думите: "Купуването и продаването на гласове е престъпление". С това плашат гаргите, а не престъпниците. Те си имаха за това свои министри - например Младен Маринов, и си живееха живота. Остава и факторът, който наричаме фасадна демокрация. Години наред събитията в България обезверяваха хората в силата на техния глас. Много са хората, които не вярват в този демократичен процес и изминалите години им дават основание за това.

- Тези две поредни изборни загуби на ГЕРБ, макар и втората все още да не е официална, могат да ли се считат за началото на техния политически край?

- Да, в това съм убеден. Трябва много нескопосно да работи новото правителство, за да не се случи това. ГЕРБ разполагат с 600-650 000 клиента, те са базирани не само на централната власт, но и на общинската. При работа в правилната посока на правителството тази клиентела ще започне да се топи като ланския сняг и на следващите местни избори ще предаде Богу дух, ако мога така да се изразя.

- На какво отдавате очертаващата се трета позиция на ДПС?

- Тук единствената ми изненада е в гласовете от Турция. Всъщност 1/3 от всички гласове за ДПС идват от Турция. Това не се е случвало от времето, когато Касим Дал отговаряше за връзките с Турция и беше докарал за Първанов около 100 000 гласа, без които Първанов не можеше да бъде избран за президент. Мисля, че познавам обстановката там. За получаването на тези гласове са били в обръщение огромни суми, а това са корупционните пари, трупани от българския данъкоплатец. Случилото се не е само резултат на помощта на турските власти. Там нещата минават през кметовете, които имат феодална власт, подобна на тази в България в смесените райони.

Иначе, загасващите функции на ДПС в страната са очевидни. Новото правителство трябва да включи и тази задача за разрешаване. Тя има своето решение при правилна работа. Мисля, че новото правителство не трябва да пренебрегва този проблем и е нужно да изработи и стратегия за разрешаването му. Това не може да бъде оставено на самотек.

- Силно впечатление прави сривът на протестните формации от миналите два парламента - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме". Защо ги сполетя тази съдба и къде отидоха според Вас гласовете им? - Първо за проекта на Слави. Мисля че, отдавна съм изразявал позицията ми по темата, и то не на базата само на оценки, но и на някои доста достоверни информации. Проектът на Слави Трифонов беше опит да се продължи измамата с месиите. Това беше втори опит. Преди години това беше проектът Бареков, който също не успя напълно, а само частично. Е, този последен опит за поредния цар на българите не успя, и то защото те вече бяха достатъчно опарени. Една достатъчно голяма маса от хора разбраха това. Резултатът на Слави е знак, че в България става нещо. Гласувалите за Слави при изборите през юли са предимно хора, които искрено искат и подкрепят промяната. Проектът Слави се опита да ги измами и тогава успя частично.

За "Демократична България" е очевидно, че им е необходимо сериозно и задълбочено преосмисляне на тяхната стратегия. Най-голямата грешка, която могат да допуснат, е да оправдаят случилото се с външни фактори и евентуално с ПП. Ако искат да се развиват, трябва много подробно да анализират електоралната си карта. Трябва район по район да се запитат каква е била стратегията им. Причината за спада при тях е само вътрешна. Всички знаете, дори от мрежите, колко хора са казвали, че гласуват за ДБ дори и с отвращение от някои от лидерите им, защото не виждат нещо по-добро. Е, при тези избори видяха в "Продължаваме промяната" нещо по-добро. Но, както виждаме, стратегията на ПП привлече повече от 1/4 от гласовете, докато при сегашната стратегия на ДБ таванът им е 10-15 %.

Що се отнася до "Изправи се.БГ! Ние идваме!", там нещата са много по-прости. Те бяха случайност. Чета от 10 човека с 10 лидера. Те не можаха да формират едно цяло. Говорят глупости, че така било демократично, всеки да си има собствено мнение. Да, това е така, докато сте вътре между вас си. Но ако искате да бъдете организирана политическа сила, пред обществото излизате с обща позиция. Освен това, при тях имаше хора, които нямат никакви качества да се занимават с политическа дейност, но ще се въздържа от споменаването на имена.

- Запътила ли се е БСП към небитието с оглед на резултатите при последните три парламентарни избора - на 4 април, на 11 юли и вчера?

- В реалният живот има закони, както и в природата. От 3-4 години съм застъпвал пред моите приятели виждането, че докато БСП е втора политическа сила и се представя за алтернатива на Борисов, той ще си стои спокойно в креслото на властта, защото претенцията на БСП да бъде водеща алтернатива е химера. И това, не защото аз така мисля, а защото законите на общественото развитие така диктуват. Е, вече за трети път БСП не е втора политическа сила. Тоест, претенциите ѝ за алтернатива се топят при всеки избор. Фактът, че те не са припознати в обществото, вече отприщва пътя за отстраняването от власт на модела Борисов, Доган и Пеевски. Аз дори не подозирам БСП, както някои хора, във всички смъртни грехове. Те просто са в огромна идейна криза. Опитват се с клишета да се задържат над водата. Няма да стане. Или ще излязат от сферата на клишетата, или не ги чакат розови дни. Да се надяваме, че и сред тях има хора, които ще се замислят по-сериозно и ще разберат, че светът и България са променят със скорост, която се различава много от скоростта на предните периоди на глобални промени.

- Трябва ли демократично мислещите българи да се притесняваме от това, че партия "Възраждане" ще бъде в следващия парламент или те ще се окажат поредния хибриден проект, който ще служи за "патерица" на по-големите партии и с времето ще изчезне?

- Не, не трябва да се паникьосваме от тези десетина депутата от "Възраждане". Напротив, трябва да се научим да живеем и с подобни хора. Те са изпратени там от същите гласоподаватели, които предните години изпращаха Каракачанов, Волен и Симеонов там. Но тези тримата бяха 4 години в управлението на България и се износиха в очите на този малък процент националисти. Така че нека не търсим 99-те % от времето преди 1989 година. Хора с такова мислене ще има винаги. Важното е те да не са при лостовете за вземане на решения.

Е, тези хора си потърсиха друг измамник, но това не е толкова опасно, макар да не ни харесва. Погледнете процентите на Волен, Симеонов, Каракачанов, Марешки или русофила Малинов, ще видите, че тенденцията е в положителна посока. Така че и в тази посока българското общество има напредък. Нали знаете за полупразната и полупълната чаша? Аз я виждам като полупълна.

- "Патериците" в парламента се свързват с управляващите мнозинства. В този смисъл, очаквате ли и какво, ако - да, смятате, че ще бъде управляващото мнозинство в 47-мото Народно събрание?

- Да смятам, че съставът на парламента дава възможност да се изгради управляващо мнозинство и да се започне трансформацията. Кирил и Асен са на световно ниво по изкуството за водене на преговори. Това е трудно изкуство и е част от развитието на света. Там, където са учили, е световен център по познания в тази област. Това не е за пренебрегване. Тези неща наистина се учат, а в България е царувала с десетилетия безплодната полемика и ненужната конфронтация. Така че тук гледам по-оптимистично, въпреки че не подценявам трудността на проблемите, които предстоят пред тях.

И накрая пак ще кажа. След 100-те дни на новото правителство, ще можем да дадем първата оценка. Така е, защото тръгнеш ли с добрата крачка, нещата вървят. Объркаш ли крачката при тръгването, нещата се забатачват.

Ако БСП или ИТН искат да приключат курса преждевременно, нека откажат да участват. Едва ли ще се намерят и 5-10 % от тези, които стоят зад тях, да ги разберат. Колелото е завъртяно и който не разбере това - ще го премаже.

Прочети цялата публикация