Fakti.bg | 16.06.2022 11:30:17 | 64

Русия може да увеличи добива на петрол още от юли


Русия планира да увеличи производството на петрол следващия месец, като експортните потоци се пренасочват, за да се избегнат западните санкции, казаха енергийни служители в четвъртък, прогнозирайки, че добивът на петрол ще бъде или стабилен, или ще намалее леко тази година, предава Ройтерс.

"Всъщност сме близо до нивата от февруари, когато имахме (производство на петрол) по 10,2 милиона барела на ден , планираме да го увеличим допълнително през юли в зависимост от плановете на компаниите", каза вицепремиерът на Русия Александър Новак пред репортери.

Добивът от Русия - третия по големина производител на петрол в света след Съединените щати и Саудитска Арабия спадна с около 10% до 10,05 милиона барела на ден през април спрямо февруари, след като някои купувачи отложиха или отказаха руски петрол поради санкциите.

Производството се възстановява, тъй като компаниите пренасочват потоците, каза Новак в четвъртък.

Санкциите на Запада срещу Русия заради конфликта в Украйна принудиха много вносители на петрол да избягват търговията с Москва, което накара спот цените на руския суров петрол да паднат спрямо други производители. Това предостави на рафинериите в Индия и Китай възможност да закупят евтин суров петрол.

Очаква се производството на руски петрол да остане или на едно ниво, или да намалее с 3-5% тази година, каза Николай Шулгинов, министър на енергетиката на Русия, в отделно интервю за вестник "Известия" в четвъртък.

Той каза, че целта на Европейския съюз да замени руските изкопаеми горива до 2027 г. е политическо изявление, тъй като, според него, не е възможно веднага блокът да замени руския газ и петрол, като се има предвид, че те представляват съответно около 40% и 30% от доставките за блока.

Прочети цялата публикация