Fakti.bg | 22.06.2022 16:50:40 | 210

Руснаци се редят на опашка в Беларус за банкови карти


Само за около 10 евро, бързо и небюрократично беларуски банки издават кредитни карти на руснаци. Опашките от желаещи били големи. След въвеждането на санкциите Русия остана почти отрязана от международни разплащания.

В началото на март Visa и Mastercard прекратиха дейността си в Русия. Пазаруването от чуждестранни сайтове, абонаментите към международни услуги и плащанията извън страната станаха невъзможни за руснаците. Ситуацията обаче изглежда не е безнадеждна. Беларуските банки предлагат да отворят сметки и да предоставят на руснаците международни кредитни и дебитни карти в рамките на само един ден.

Кого засягат банковите санкции

Алексей от Москва работи като управляващ партньор в адвокатска кантора. Според него банковите санкции са засегнали най-вече “онова, което остана от средната класа в Русия". "Като ръководител на адвокатска кантора работя с редица много сериозни клиенти. Те бяха най-малко засегнати от това, защото много от тях имат разрешения за пребиваване в други държави или дори гражданство в тези държави, както и карти от европейски, китайски банки или банки от ОАЕ."

Повече от 20 милиона руснаци живеят под прага на бедността и спирането на Visa и Мastercard няма как да се отрази точно на тях. Онези, които са се нуждаели от възможност да използват парите си в чужбина, са две категории хора, казва адвокатът: „Такива, които вече са имали сметки в чуждестранни банки, и други, които бързо са се ориентирали и са си направили карти в някои близки страни".

Екатерина попада във втората категория. Тя продължава да работи като блогър в Инстаграм, въпреки че социалната мрежа вече не функционира в Русия. Сред клиентите на Екатерина има много хора, които живеят в чужбина и ѝ плащат чрез банкови преводи.

Тя е пряко засегната от изтеглянето на международните платежни системи от Русия - всичките ѝ международни карти спират да функционират, тя е откъсната от останалия свят и в продължение на почти три месеца не може да приема плащания за услугите си от други държави, нито да плаща абонаменти за компютърни апликации и други услуги, които е свикнала да използва. Ето защо момичето решава да си отвори сметка в беларуската Priorbank.

Избира Беларус, защото пътуването с кола от Москва до Минск отнема само седем часа, а за откриването на сметка ѝ е необходим само паспорт.

Какви са условията за откриване на сметка в Беларус

В края на май руските медии започнаха да пишат, че руснаци активно стават клиенти на беларуски банки. В блогове и форуми по темата тези, които вече са успели да получат карта, препоръчват да се избират беларуски банки с чуждестранен и още по-добре - с европейски капитал: при тях рискът от попадане под санкциите на ЕС или САЩ е по-малък.

DW се свърза по телефона с четири беларуски банки, където граждани не само на Русия, но и на всяка друга страна по света могат да си открият картова сметка.

Условията за получаване на Visa или Mastercard са в общи линии сходни: човек трябва лично да подаде на заявлението за карта, изисква се паспорт, а след проверка клиентът може да получи карта без име още в деня на подаване на заявлението или карта с име в рамките на три до седем работни дни. За картата не се изисква разрешение за пребиваване в Беларус, нито трудов договор или регистрация за пребиваване. Картите обикновено се издават за срок от три до пет години и струват средно 25-30 рубли (около 10 евро).

Опашки пред банките

От колцентъра на “МТБанк” ни съобщиха за опашки пред клоновете. Може би защото банката не изисква гаранционен депозит и беларуски телефонен номер за откриване на сметка.

"Можете да вземете картата само лично - не я изпращаме по пощата", казват от банката. Нашите карти не подлежат на ограниченията, които важат за картите, издадени в Русия: те могат да се използват за плащане на самолетни билети, абонаменти за услуги като Google One, покупки в чуждестранни сайтове и за плащане в европейски държави.”

По думите на един от служителите на колцентъра, в следобеда на 12 юни клоновете в близост до централната ЖП гара дори са били принудени да затворят, успявайки да обслужат само клиентите, които са дошли преди обяд.

Как руснак може да вкара пари в карта, издадена в Беларус? Банките предлагат няколко възможности: или на място в клон, или чрез SWIFT-превод от руската сметка към беларуската, ако руската банка все още не е изключена от системата. Другият вариант е да имат и друга беларуска карта, свързана с руската система за преводи “Мир”, да преведат пари първо на нея, а след това в новата си Visa или Mastercard.

Банков туризъм

Още през март някои руски туроператори започнаха да предлагат специални екскурзии за издаване на банкови карти. При търсене на “пътуване за карта” се появяват десетки оферти за екскурзии до Узбекистан, Армения, Турция, Казахстан и Киргизстан.

В Беларус няма търсене на подобна услуга. “И защо им е нужен туроператор? Ако се съди по броя на автомобилите с руски номера в Минск, те идват сами”, казва служител в туристическа агенция в страната.

Защо беларуските банки се нуждаят от руски клиенти?

Според Анастасия Лузгина, старши изследовател в Беларуския център за икономически изследвания, банките в страната печелят от привличането на нови титуляри на сметки: клиентската база се разширява и има приток на чуждестранна валута. "Някои финансови институции изискват минимално салдо, начисляват се определени комисиони за поддържане на сметки или за използване на карти".

Увеличава ли това рискът от санкции за самата банка? Анастасия Лузгина е убедена, че няма такъв риск. ”Ако беларуска банка открие картова сметка на конкретно лице, което не е подложено на санкции, няма проблем. Ако лицето е руски гражданин, това не означава, че санкционните ограничения трябва да важат за него", обяснява тя.

Прочети цялата публикация