Fakti.bg | 19.11.2022 06:26:40 | 105

Истински истории и автентични преживявания са част от Европейския фестивал за playback театър в София до 20 ноември


В playback театъра хората разказват историите си и тези истории съдържат мъдростта на универсалната истина и живота. Историите, разказани от обикновени хора, могат да предложат дълбоки и съдържателни послания за цялото общество.

Тази година за първи път в България световни playback театрални компании гостуват в рамките на Европейски Playback театрален фестивал, организиран от Сдружение "Творци“ и Playback театър “Тук и сега”. Фестивалът “Корени и криле” ще се проведе от 17-20 ноември в Регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”. Участие ще вземат театрални формации и актьори както от България, така и от Унгария, Изрaел, Нидерландия, Норвегия, Русия, Швеция, Швейцария.

Playback театърът е създаден l975r. в САЩ от Джонатан Фокс и Джо Салас. Световната му история е богата и мащабна – това е едно различно преживяване, което дава възможност не само да се развлечем, да се посмеем, но и да погледнем живота от друг ъгъл, да видим себе си, чувствата, мислите си пресъздадени креативно и талантливо от актьорите на сцената. Спонтанно създадената музика за всяка сцена е радост за сетивата и допълва магическото усещане от представлението. В playback театъра главният герой не е на сцената, а в публиката.

“Когато някой споделя на някой друг нещо за собствения си живот – това споделяне има дълбок смисъл и голямо значение. Когато някой, изхождайки от собствения си опит, се изказва по даден въпрос или просто иска да бъде чут, съществува, някаква универсална истина за живота, в чувствата и емоциите на дадения човек, която потвърждава всичко. Дори и да не сме автори на бестселъри или известни драматурзи, всеки един от нас има ценна история, която да разкаже и която да докосне сърцата на хората, дори и тя да е за много, много обикновено човешко преживяване.“ Кайо Мунаката в превод от английски език- Мария Матрачийска.

Цялата информация за програмата на фестивала може да намерите тук: https://eptg2020.eu/.

Прочети цялата публикация