Fakti.bg | 03.05.2021 17:31:24 | 164

Държава се отказа и от американската ваксина на "Джонсън и Джонсън"


Датското правителство реши да не използва ковид ваксината на американската копания "Джонсън и Джонсън", съобщиха днес редица медии, предаде ДПА. Медийните информации се позовават на съвещание, свикано от датския здравен министър Магнус Хойнике.

Причина за решението са опасения, че ваксината, известна и като "Янсен", в редки случаи може да предизвика поява на тромби, уточнява БТА. По същата причина Дания вече изтегли препарата на "АстраЗенека" от ваксинационната си програма.

Тъй като ваксината на "Джонсън и Джонсън" е еднодозова, Дания е поръчала твърде голямо количество от нея, според информационната агенция Рицаус. Директорът датския здравен орган Сьорен Бростром посочи, че отказът от използване на препарата на "Джонсън и Джонсън" може да доведе до това здрави млади хора между 20 и 40 години да трябва да чакат по-дълго, за да се ваксинират.

Датският национален здравен орган стигна до извод, че ползите от употребата на ковид ваксината на "Джонсън и Джонсън" не надвишават риска от предизвикване на евентуален нежелан ефект у хора, които са били ваксинирани с нея, цитира направеното изявление Франс прес.

Миналия месец властите в САЩ отмениха временното спиране на употребата на препарата на "Джонсън и Джонсън" след "обстойно проучване на безопасността", предизвикано от съобщения за сериозни случаи с поява на тромби.

Прочети цялата публикация