Fakti.bg | 10.05.2021 03:49:52 | 100

COVID-19: За ваксините, спермата, ибупрофена и антителата


През последните дни бяха публикувани данните от нови проучвания, свързани с коронавируса. Данните дават отговор на често задавани въпроси, включително опасни ли са ваксините за младите мъже.

Проучване, направено от израелски учени, установи, че ваксината на „Пфайзер” не засяга сперматозоидите. Въпросният препарат не уврежда спермата, сочат данните от проучването, направено с участието на 43 доброволци от мъжки пол. Нито един от параметрите на сперматозоидите не се е променил след ваксинацията.

„Тези предварителни резултати са успокояващи за младото мъжко население, подложено на ваксинация по целия свят”, казват изследователите. Двойките, които планират бременност, не трябва да се притесняват от ваксините, посочват учените, предаде „Ройтерс”.

Според актуално проучване не е открита връзка между COVID-19 и аспирина или ибупрофена. До момента се твърдеше, че употребата на нестероидни противовъзпалителни средства като гореспоменатите може да увеличи уязвимостта на хората към инфектиране с коронавируса. В проучването са участвали 9000 души и резултатите показват, че редовното използване на нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин и ибупрофен не е свързано с по-висок риск от заразяване с коронавирус.

Американски лекари пък са открили антитела при пациенти цели 12 месеца след прекаран COVID-19. Все още научната общност не е еднозначна относно това колко дълго трае имунитетът. Американското проучване е установило, че по-възрастните пациенти са с по-високи нива на защита, а по-младите и съответно по-леко прекаралите вируса имат по-малък брой антитела. Взети са данните от 250 пациенти, 58 от които са били хоспитализирани. От шест до десет месеца след прекарания вирус всички приети в болница и 95% от тези на домашно лечение са имали антитела. Любопитни са данните от малка подгрупа, следена в продължение на година. 8 от 8 пациенти, приети в болница, все още са имали антитела година след това, както и 9 от 11 от заразени с COVID-19, които не са били приети в лечебно заведение.

Прочети цялата публикация