Fakti.bg | 10.05.2021 10:00:57 | 152

На кой Господ се кланяме на 9 май


За Европа Втората световна война започна на 1 септември 1939 година, но за комунистите в Европа тя започна на 22 юни 1941, когато Германия нападна Съветския съюз. Това пише Свобода Бъчварова, дъщеря на ултракомунисти.

Всъщност Втората световна война започва по-рано. Унизената и загубила територии и население Германия излиза от кризата, създава най-могъщата армия в Европа и тръгва към реванш.

На 11 март 1938 Хитлер присъединява Австрия по начин, който типологично е абсолютно същият като анексирането на Крим от Русия. Следва поглъщането на Судетите и на цяла Бохемия със съгласието на Франция и Великобритания – през пролетта на 1939.

През есента, на 1 септември, Германия напада Полша. От другата страна нахлува Съветският съюз. Притисната от две страни, Полша на 18 септември капитулира и отново престава да съществува, след като преди 21 години е възстановила своята държавност. Хитлер и Сталин си я поделят. Малко след това СССР напада Финландия, но финландците се отбраняват и не позволяват да бъдат победени.

На следващата година през лятото Съветският съюз анексира Литва, Латвия, Естония, Молдова и Северна Буковина.

В цяла Европа върви невиждано дотогава прекрояване на границите, в което активната страна са победените в Първата световна война – нацистка Германия и съветска Русия, като и фашистка Италия, която формално е сред победителите, но не получава нищо.

България също е сред победените през 18-а година и също търси реванш. И получава обратно Южна Добруджа, след като Хитлер натиска Румъния. Руснаците също си предлагат услугите, но България предпочита да получи „дара“ от Хитлер.

На втория етап от войната България влиза и в Македония и праща окупационни корпуси в Сърбия и Гърция. Нападението на Германия срещу СССР слага край на стратегическия съюз между Хитлер и Сталин. За да попречи на установяването на безразделно германско господство в Европа, Западът е принуден да приеме за съюзник комунистическа Русия.

Цената на този съюз е висока. Германия е разгромена и смачкана, но огромна част от континента става комунистическа. Многопартийната система и свободните избори са премахнати в България, Румъния, Чехословакия, Полша, Унгария, в една четвърт от Германия (ГДР), Югославия, Албания.

Фактически тези страни, без Албания и Югославия, които се отцепиха, са дадени на Съветския съюз като колонии. Западът се разплаща с Москва с живи хора и територии. Просто ни теслими, предаде ни.

Днес Русия чества Деня на победата във Втората световна война. Това си е нейно право. Но ние като българи и като народ, който е имал държава в Европа преди руснаците, преди германците, преди французите, имаме същото право. Нашата история не е идентична с руската, още по-малко със съветската.

България е била, е и ще бъде в Европа. Българска България.

Не руска. Не съветска. Не и американска или германска. И ако не можем да го проумеем, кланянето в различни посоки ще продължи.

Прочети цялата публикация