БНР | 14.05.2021 12:58:28 | 102

Янаки Стоилов предупреди за риск от „конституционна инфлация“


Социологическо проучване показва, че най-желаните конституционни промени са свързани с намаляване броя на депутатите, ограничаване мандатите на премиера до два и по-кратък мандат на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища.

Проучването, поръчано от Българския институт за правни инициативи, бе представено на дискусия, посветена на 30- годишнината от приемането на новата българска Конституция.

„Ако искаме Конституцията да се утвърждава, е необходимо да се подобри управлението“, каза при откриването на форума служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

„Ако проследим законодателството през последните години, това е един постоянен наплив от нескончаеми и в много случаи противоречиви промени. Проблемът не е само в множествеността на промените, а в това, че едни промени обикновено отричат до голяма степен предишните. И го казвам, защото напоследък ние има опасност да попаднем в един период на конституционна инфлация, да го нарека. Като чели Конституцията се превръща в едно универсално обяснение за неудачите, които изпитва българското общество“, каза още Янаки Стоилов.


Прочети цялата публикация