Fakti.bg | 17.05.2021 14:21:38 | 57

Призоваха министър Минеков да изчисти „калинките“, похарчили много пари


Най-възмутителното е, че за откриването на българския павилион на Венецианското биенале служебно се командироваха и пиарите на министър Банов - Иванка Бедрова и Жулиде Хамзова, директорката на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в МК Екатерина Джумалиева, директорката на Националната галерия Яра Бубнова и още куп чиновници - „екскурзианти“, които летяха до Италия с възможно най-скъпи самолетни билети, нощуваха в суперлуксозни хотели и разполагаха с щедри дневни пари, но не изпратиха до българските медии нито една информация за събитието, с което си направиха ваканционно пътуване на държавни разноски, напомнят от „Зограф".

В тази връзка от сдружението настояват служебният министър на културата Велислав Минеков спешно да провери къде именно „потънаха“ 500-те хиляди лева за българското участие на 58-ото международно Биенале за изкуство във Венеция, щедро платени от данъкоплатците, след като се знае, че за „арт инсталацията“ в българския павилион с куратор Вера Млечевска бяха използвани само десетина кв.метра най-евтин фибран, няколко рафтчета от плексиглас, както и 5 или 6 броя чаши внос от Виетнам от рециклирано стъкло, всичко това на обща стойност не повече от 180-200 лева, алармират от сдружение „Зограф“.

Проверката трябва да даде отговор и как точно са „усвоени“ отпуснатите от културното ведомство 500 000 лева за представянето във Венеция на българската „арт инсталация“, както и да установи дали тези средства не са изхарчени неправомерно и нецелесъобразно, подчертават от сдружение „Зограф“. След като въпросната „арт инсталация“ в българския павилион на таванския етаж в палацо „Джустиниан Лолин“ във Венеция е сглобена само от няколко тънки плоскости топлоизолация от фибран (при средна цена на дребно за 1 кв.м. на екструдирани полистиренови плочи с дебелина 2 см от 3,86 лева), това ще рече, че закупуването и монтажът на тези топлоизолиращи материали просто няма как да струва на данъкоплатците смайващите половин милион лева, категорични са в гражданското сдружение.

В писмения отговор на министъра на културата Боил Банов от 3 юли 2019 г. на въпрос на депутатите от 44-тото Народно събрание Кристина Сидорова и Александър Симов относно разходите за българското участие на 58-ото Венецианско биенале обаче се изнасят смайващи суми и цифри, които здравият разум не може да приеме, посочват от „Зограф“. Така например само като разходи за реализацията на кураторския проект Министерство на културата е заделило 49 990 лева, а за инсталирането, монтажа и демонтажа на въпросната инсталация от фибран са отпуснати внушителните 50 хиляди лева /!/, става ясно от писмения отговор на министър Банов, качен на сайта на парламента. Опаковката и транспортът до Венеция на въпросните плоскости фибран и рафтчета от плексиглас е струвала на данъкоплатците 19 000 лева, а за рекламната кампания за българското участие във Венеция културното ни министерство щедро е заделило сумата от 47 500 лв., отбелязват от „Зограф“ и напомнят, че в престижните европейски медии изобщо не се появиха информации и публикации за нашето участие на биеналето. В отговора си на депутатския въпрос министър Банов признава също, че Министерство на културата е заделило и сериозно перо за „разходи по координация на дейностите на място в Италия“ в размер на 42 500 лв., както и за „командировъчни разходи“ до Венеция - на обща стойност от 30 260 лв.

С оглед на гореизложеното, от сдружение „Зограф“ настояват всички чиновници - „екскурзианти“ от Министерство на културата, в това число и служителите от пресслужбата на вече бившия министър Банов, да възстановят неправомерно изхарчените средства за луксозната си разходка на държавни разноски до Венеция за старта на Биеналето.

Въпросното невероятно по безочие разхищение на парите на данъкоплатците поражда сериозни съмнения и за злоупотреба със служебно положение и не бива да остане безнаказано, смятат от сдружение „Зограф“ и предлагат виновните длъжностни лица в културното министерство, парафирали и одобрили скандалните командировъчни до Венеция, да подадат оставки.

Прочети цялата публикация