Fakti.bg | 17.05.2021 15:18:06 | 122

Адв. Петър Славов за ФАКТИ: Преборихме се – осъдихме Министерството на вътрешните работи


„Преборихме се – осъдихме Министерството на вътрешните работи. Съдът ги задължи да дадат отговор с какво са пръскали хората на 2 септември“.

Това каза в интервю за ФАКТИ депутатът в 43-тото Народно събрание адвокат Петър Славов. Припомняме, че след антиправителствения протест на 2 септември 2020 година адвокат Славов и адвокат Aлбeнa Бeлянoвa заведоха дeлo cрeщу миниcтърa нa вътрeшнитe рaбoти зaрaди пръcкaнeтo нa прoтecтирaщи в Coфия c лютив cпрeй, чийтo произход и cъcтaв нe бeше изяcнeн.

Делото беше образувано през 2020 година по жалба на адвокат Белянова срещу мълчаливия отказ на министъра на вътрешните работи да предостави достъп до обществена информация за състава и произхода на веществата във въпросния спрей. Със свое решение от 19 април 2021 година Административният съд в София задължи министъра на вътрешните работи да предостави на адвокат Белянова достъп до информацията, заявена от нея по реда на Закона за достъп до обществена информация. Решението е окончателно.

Последва отговор от МВР. За да говорим за този отговор, написаното в него и какво е редно да последва оттук насетне, от ФАКТИ се свързахме с адвокат Петър Славов, който представлява адвокат Белянова по делото.

Адвокат Славов поясни, че освен отговор на заявлението по ЗДОИ, отговор на същите въпроси е получил и народният представител от „Демократична България“ Мартин Димитров.

„Той (б.р. Мартин Димитров) зададе същия въпрос по реда на парламентарния контрол. Явно се видяха доста притиснати и от двете страни и затова в един и същи ден изпратиха писмени отговори и на двете питания - на 5 май. В тях пише, че са използвали т. нар. препарат “Sabre Red”, който съдържа съставката червен пипер или „Олеорезин капсикум“. Тоест според тях са действали в рамките на закона, това, с което са пръскали хората не е бил незаконен препарат, не е бил с изтекъл срок на годност, били са в правомощията си да пръскат хората с това нещо, защото влиза в хипотезата на закона кога могат да използват физическа сила и помощни средства при охрана на масови мероприятия“, обясни адв. Петър Славов.

„Този отговор определено не ни удовлетворява, тъй като е доста бланкетен. Изобщо не става ясно кога са били купени конкретните препарати, използвани на 2 септември, както и по какъв ред са били придобити. На делото стана дума, че тези препарати имaт определени срокове на годност, има също определена процедура, по която подобни препарати се разрешават за използване от Министерството на здравеопазването. Колегата Белянова беше издействала отговор от самото МЗ, които казват, че в последните години те не са одобрявали подобни препарати. МВР в отговора си твърди, че още през 2006 година МЗ е разрешило въпросния препарат и те го използват“, коментира адвокат Славов.

„Като продължение ние ще попитаме още веднъж – този път обаче новото ръководство на МВР, дали използваните препарати са такива, каквото се посочва в отговорите на предшествениците им. Другото нещо, което искаме да ги питаме, е какви са били тези лица, които видяхме на множество снимки - лица, облечени по определен начин, видимо хора, които не са служители на МВР, тези с татуировките, с нашивките, с боксовете, защо те са били сред редиците на служителите на МВР, на какво основание са се намирали там, изяснено ли е изобщо отношението между МВР и тях – МВР е наемало някакви външни фирми за допълнителна охрана ли, изобщо по какъв начин тези хора са се появили там, въз основа на коя заповед или разпореждане.

Ще се опитаме да изясним това в идните дни, защото това е много ключов въпрос. Имаше достатъчно кадри по социалните мрежи и електронните медии, за да е видимо, че има проблем в това отношение. Включително се видя на част от записите, че тези хора са пряко отговорни за малтретирането и на пострадалите студенти, и на пострадалите журналисти. Въпросните лица, които бяха неуниформени, без отличителен знак на МВР, както го изисква законът, без съответния номер на униформата, за да могат да бъдат идентифицирани, бяха винаги в центъра на събитията. Много е интересно какво ще ни отговори новото ръководство на МВР“, каза още адв. Петър Славов.

След пояснението, че при веднъж отговорено заявление на ЗДОИ, отговарящата институция има право да откаже повторна информация, той коментира, че въпросите ще бъдат изменени и допълнени. „Има всички основания новото ръководство да се занимае и да отговори подробно. Отговорът, който в момента имаме, е около една страница и е съвсем бланкетен – цитира се заповедта на МЗ от 2006 година, посочен е този препарат и как на страницата на обществените поръчки на МВР са видни поръчки за купуване на препарата “Sabre Red“ през 2018, 2019, 2020 година“, каза той.

След това разговорът премина към освобождаването на бившия главен секретар Ивайло Иванов от поста му на 14 май 2021 година. В предложението си към президента да издаде указ за въпросното освобождаване, Министерският съвет посочва за причина именно полицейското поведение по време на протестите от лятото на 2020 година.

„Всички много добре си спомняме онази знакова вечер от протестите – 2 септември, когато се случиха най-големите ексцесии и имаше най-много малтретирани хора, включително част от това беше документирано и обиколи световния обмен. Тогава вътрешната проверка, която беше извършена в МВР под личното ръководство на тогавашния главен секретар, не показа за тях нищо необичайно, нищо отвъд правомощията, разписани в закона. В същото време няма две мнения дали в кадрите, които всички гледахме, има превишаване на полицейските правомощия.

Спомняме си още как една агитка от 20-30 души часове наред замеряше служителите на МВР с бомбички, а те по никакъв начин не реагираха - стояха и ги гледаха безмълвно буквално часове наред. Тези лица много лесно можеха да бъдат задържани. И на микрофона на протеста се каза, че тези хора не са част от протестиращите, че са очевидни провокатори. Включително хората се отдръпваха от тях и това се вижда ясно и на кадрите от телевизиите. Нищо не беше предприето. Когато тези хора си тръгнаха, това беше използвано като че ли за повод да бъдат насъскани определени хора, включително тези лица с неясно качество, намиращи се в редиците на МВР, да подгонят мирно протестиращите и да започнат да ги малтретират. Не бива да забравяме всички тези кадри. Щом новото ръководство очевидно ги е взело предвид, то е в правото си да предложи на президента тази смяна“, коментира адв. Славов.

В края на разговора адвокат Петър Славов отговори на въпроса дали е необходимо да последва разследване на случаите от 2 септември. „По всичко изглежда, че това е необходимо. Включително и ние вероятно ще поискаме нещо подобно в това допълнително питане, което ще отправим. Нещата бяха прекалено ясно документирани и заснети, за да приемем, че не е имало никакво превишаване на правомощията и не е имало никаква злоупотреба. Вижда ми се абсолютно необходимо да бъде направено повторно разследване, за да се изяснят всички обстоятелства – кои бяха тези хора, които очевидно не бяха полицаи, но бяха сред полицаите, защо не бяха с униформи, ако са били полицаи, защо нямаха изискуемите по закон обозначения, когато става дума за охраняване на масови мероприятия, тоест номер на униформата, по който могат да бъдат идентифицирани. Важно е също защо въпросната агитка беше оставена да безчинства, включително да поставя под заплаха здравето на охраняващите събитието редови служители на МВР, и нищо не беше предприето по въпроса“, каза той.

Прочети цялата публикация