Fakti.bg | 17.05.2021 16:59:00 | 119

Докога ще спи българинът?


За над десетилетие управление на кошмара ГЕРБ се случи какво ли не - какви ли не катастрофи, но обществена реакция просто нямаше. Или дори да имаше, тя беше толкова слаба, че гербериатът я заглушаваше и обезличаваше с изобилното си присъствие в т.нар. големи медии, които не са никакви медии. За тях ще стане дума по-късно.

Днес обаче, когато ГЕРБ на практика вече не е на власт и съществува реален шанс да бъде най-малко изобличена, отново безразличие и страх са сковали българите, които от дълго време са склонни да приемат всичко, което им се причини, и това състояние на духа може би ще продължи също дълго време.

Няма друго обяснение за това, че разкритията на бизнесмена Светослав Илчовски пред Комисията по ревизия на герберските управления не предизвикаха лавина от признания на други предприемачи и силна гражданска реакция - тоест стотици хиляди по площадите, а само силно размиваща истинската картина медийна истерия.

Скъп човек ми заяви: "Виж, нормално е, българите не обичат богатите". Казах си: "Права е. Може би за това няма по-масова реакция".

Хубаво, де, ама вчера служебният министър на икономиката Кирил Петков сподели с нас българите нещо втрещяващо. Близо милиард от нашите пари - на българските данъкоплатци, са раздадени на 8 фирми. Неслучайни фирми, а на правилните хора, близки до статуквото. И мълчанието продължи да е все така оглушително. Няколко хиляди възмутени фейсбук протестъри няма как да замажат срама от тази тишина. Наистина е изумително - крадат те, а ти се правиш, че не забелязваш това, или пък си зает с друго. Например да лапаш краставици в знак на протест срещу гей парада в Бургас. Ясно е, че такъв парад не трябва да се провежда, нo e възмутително, че той предизвиква някаква ответна реакция, а многомилионна кражба - не.

Няма никаква реакция и на случващото се в споменатите по-рано големи медии, тоест телевизиите. Сутринта в една от тях водещите на сутрешния блок се държаха изключително позорно спрямо служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Поведението им показа, че ГЕРБ са готови и ще направят всичко - само и само, за да се върнат на власт и вероятно никога повече да не си тръгнат от нея.

А българинът е готов да приеме и това. Очевидно е, че масово за хората у нас няма почти никакво значение в какъв ред ще живеят. Правов ли ще е, безправов ли ще е - все тая. Важно е никой да не им нарушава личния комфорт и да има какво да плюскат. Само че личният комфорт рано или късно винаги бива застигнат. И ако населението на тази клета територия продължава само да наблюдава как го грабят и гаврят, скоро насилниците може да опитат и други неща.

Прочети цялата публикация