Fakti.bg | 17.05.2021 17:57:45 | 101

Чукнете ли 40, бягайте при лекар


След навършване на 40-годишна възраст лекарите препоръчват редовни прегледи и изследвания, поради факта, че с напредването на възрастта се появяват рискове от сериозни хронични заболявания, пише zdrave.to.

Освен това може да настъпи обостряне на заболявания, които са били открити още в младостта.

Вижте какви изследвания трябва да си направите след 40-те години.

Общи препоръки

Необходими са прегледи и изследвания, за да се установи навреме разпространението на определена болест в организма.

Препоръчва се общ кръвен тест на всеки шест месеца и общ урина веднъж годишно. Веднъж годишно е необходимо да се извършва ултразвук на коремната кухина, флуорография, преглед при офталмолог, както и дерматологичен преглед.

Всичко това трябва да се направи, за да се изключи развитието на свързани с възрастта заболявания.

Също така, ако имате проблеми със сърдечно-съдовата система, трябва да посещавате кардиолог на всеки шест месеца. Специалистите от тесен профил също трябва да бъдат посетени в зависимост от индивидуалните препоръки, проблеми и заболявания.

Жени

Веднъж годишно жените трябва да отидат на консултация с мамолог и да си направят мамография. Факт е, че на тази възраст съществува риск от развитие на рак на гърдата.

Също така, веднъж годишно, трябва да се подложите на общ преглед от гинеколог и да дадете кръв за полови хормони. Този период се нарича пременопауза.

Тялото вече се подготвя за менопаузата през този период, така че трябва да знаете за проблемите предварително.

Мъже

Мъжете над 40 години също трябва да проверяват нивата на половите си хормони. Тестостеронът влияе на физиката, сексуалната активност и дори поведението.

След 40 години мъжете са изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания, по-специално инсулт и инфаркт. За да се елиминират тези рискове, е необходимо веднъж годишно да се провежда ултразвук на сърцето и брахиоцефалните артерии.

Прочети цялата публикация