БНР | 18.05.2021 04:48:31 | 58

Лондон: Протоколът за Северна Ирландия „не е особено продуктивен“


Британското правителство заяви, че се надява ЕС да не предприеме ответни мерки, ако Лондон бъде принуден едностранно да прекрати действието на Протокола за Северна Ирландия от сделката за Брекзит, защото не вярва в неговата ефективност.

В момента са в ход преговори между Лондон и Брюксел по британското предложение проверките на стоките, прекосяващи Ирландско море, да се извършват постепенно от есента на четири етапа. Британското правителство през март едностранно удължи гратисния период за проверките на стоки до октомври, което без одобрението на ЕС е в нарушение на споразумението за Брекзит и Брюксел заведе дело.

Британският министър за Брекзит лорд Дейвид Фрост заяви снощи пред парламентарна комисия, че прилагането на Протокола за Северна Ирландия „не е било особено продуктивно“. „Основният въпрос за нас е, че ако начинът, по който протоколът действа, подкопава споразумението от Разпети петък, вместо да го подкрепя, очевидно имаме проблем“, заяви Дейвид Фрост. Той потвърди, че Обединеното кралство не желае да се обвързва със стандартите на ЕС за храните – нещо, което бившият правителствен съветник Шанкер Сингам заяви, че ще доведе до изчезването на 90% от граничните проверки.

Фрост споделя напълно тревогите на юнионистите, че Протоколът за Северна Ирландия, с който се избягва твърда граница с Република Ирландия, но се издига митническа граница в Ирландско море между провинцията и останалата част от Обединеното кралство, откъсва Северна Ирландия от съюза. Прямият стил на Фрост и приказките за премахване на Протокола доста дразнят Дъблин и Брюксел, но след неговото последно изявление от ЕС уговориха умерено, че преговорите са конструктивни и че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен „се стреми към намиране на истински решения, а не към вдигане на шум“.

Прочети цялата публикация