Fakti.bg | 18.05.2021 04:51:03 | 64

Атомната индустрия призова за равен достъп до финансиране на чиста енергия


Ключови организации, представляващи глобалната ядрена индустрия, написаха отворено писмо до световните лидери, предупреждавайки, че предложеното извеждане от експлоатация на атомни централи може да провали прехода към нулеви емисии. Те призовават за съшия достъп за атомните технологии до финансиране на климатични проекти, какъвто имат възобновяемите енергийни източници.

Канадската ядрена асоциация, Форатом, Японският индустриален атомен форум, американският Институт за ядрена енергия, Асоциацията на ядрената индустрия на Великобритания и Световната ядрена асоциация настояват за ускорение на инвестициите в атомната индустрия като част от пътя към нулеви нетни емисии.

Групите предупреждават, че планираното извеждане от експлоатация на АЕЦ представлява „най-голямата единична загуба на чиста енергия в световната история“ и че без допълнителни мощности и инвестиции в сектора, достигането на нулеви емисии може да бъде застрашено. Организациите изчисляват, че повече от 100 гигавата атомни мощности в света ще бъдат изведени от експлоатация в рамките на 20 години. От индустрията призовават за равен достъп до финансиране на атомните технологии заедно с нисковъглеродните и възобновяеми източници и за нови АЕЦ, които да заместят остаряващите мощности за поддържане на настоящите нива на производство на електроенергия.

Прочети цялата публикация