БНР | 09.06.2021 15:09:46 | 121

България и Албания единодушни за ползите от активния двустранен диалог


Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е в интерес на целия регион и на Европейския съюз. България ще продължи да подкрепя усилията на своите съседи в този процес. Това заяви президентът Румен Радев на работна среща днес с министър-председателя на Албания Еди Рама, цитиран от пресслужбата на президентството. 

Държавният глава потвърди подкрепата на страната ни за готовността на Албания да започне преговори за членство в ЕС

България високо оценява постигнатото от Албания за изпълнение на Копенхагенските критерии за членство, включително и за европейското отношение към националните малцинства в страната, сред които и българското, посочи Румен Радев. 

От изключително значение е процесът на европейска интеграция на Балканите да стъпва върху устойчиви и необратими резултати при изграждането на отношения на приятелство и добросъседство в региона, за което Албания е отличен пример, заяви още президентът. 

Обща бе оценката, че активният пряк двустранен диалог между отделните държави, както и срещите на високо ниво, дават възможност за търсене и намиране на общи решения за бъдещето.

Албания се стреми да повишава още повече качеството на образованието и науката в страната и ще работи за разширяване на партньорствата в тази сфера, както и за привличане на своя територия на утвърдени чуждестранни университети, стана ясно от думите на Еди Рама. Той открои интереса на албанските младежи към българските университети и отправи покана водещо българско висше училище да открие свой филиал в Албания. 

За посланията от посещението на Рама в София и за възможностите за развитие на преговорния процес между ЕС, Тирана и Скопие - можете да чуете в интервюто с Райна Асенова, журналист от БТА, в звуковия файл. 

Прочети цялата публикация