БНР | 10.06.2021 14:23:29 | 83

Евгений Кънев: Законът "Магнитски" ще има отрезвително значение за България


"Задачата на държавата е да види дали държавни дружества имат допирни точки със санкционираните по закона "Магнитски" лица, ако има, тези връзки да бъдат прекъснати, за да не понесат и те санкции, каквато е ББР". Това обясни пред БНР икономистът Евгений Кънев.

Споменатите в санкционните документи на САЩ "асоциирани лица" Кънев обясни, че у нас биха отговаряли на т.нар. подставени лица:

"Те по-трудно се издирват, затова най-често е необходимо съдействието на местните органи за сигурност от държавата, от която са тези лица, за да бъдат установени. Това е ролята на ДАНС и прокуратурата".

По думите на икономиста одобрението на санкции минава през няколко институции в САЩ и след уверение, че доказателствата срещу тези лица биха издържали пред американски съд:

"Трите физически лица, поставени под санкции (Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков - б.р.) със сигурност стават персона нон грата за финансовата система по света или за голяма част от нея, която оперира с щатски долари. Техният бизнес нататък ще зависи от това доколко ще могат да мигрират към асоциирани лица, които да представляват техните интереси, успешно".

Законът "Магнитски" ще има отрезвително значение за България, смята Евгений Кънев:

"Отрезвително за сериозността за положението, в което се нара държавата, за ефективността на борбата с организираната престъпност. ... Законът е направен така, че да стига до хора, които иначе законът не ги лови. Много лошо е, че те смятат, че нашата правосъдна система не е способна да се справи с тези лица". 

Според икономиста, ако се докажат практиките на кредитиране в ББР и БНБ не е имала отношение по тях, това няма да е прецедент след КТБ:

"Очаквам от БНБ по-енергични мерки за защита на държавните интереси".

Интервюто на Людмила Железова с Евгений Кънев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Прочети цялата публикация