БНР | 15.06.2021 13:47:05 | 99

Диамантена треска в ЮАР


Хиляди ентусиасти пристигнаха през последните дни в Квахлати на югоизток в ЮАР в търсене на диаманти, съобщи днес телевизия SABC.

Властите в провинция Квазулу-Натал са обезпокоени от скупчването на хора в условията на пандемия и помолиха всички да напуснат района.

Местен пастир откри наскоро находище с подобни на диаманти камъни. От събота повече от хиляда златотърсачи с кирки и лопати работят в Квахлати, подчертава SABC. Количеството на добитите камъни расте с бързи темпове и хората ги продават незабавно на пристигналите в местността прекупвачи. Самородните камъни са малки и в повечето случаи се продават срещу 7 до 20 долара за брой.

Досега правителствените експерти не са получавали камъни от Квахлати, за да ги проверят, но работещите там са убедени, че това са истински диаманти. Властите заявиха, че скоро ще бъде направено геоложко изследване на района за наличието на диамантено находище.

Правителството на провинция Квазулу-Натал призова всички, които се намират в Квахлати, незабавно да напуснат района, тъй като напливът от хора увеличава опасността от разпространение на коронавирус.

ЮАР тази година е четвъртата държава в Африка по обем на добив на диаманти. През 2019 г. в страната са произведени 7,18 млн. карата.

Прочети цялата публикация