БНР | 22.06.2021 16:33:03 | 102

ЕК одобри възстановителния план на Италия за 191,5 млрд. евро


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви във вторник, че институцията е дала зелена светлина на плана на Италия на стойност 191,5 млрд. евро за възстановяване от кризата, причинена от коронавирусната пандемия.

Италия представи своя план в края на април и заяви, че очаква да получи първата вноска от 25 милиарда евро от фонда на ЕС до края на юли.

"Следващо поколение ЕС" е най-големия в историята пакет за възстановяване. Италия ще получи най-голям дял от този финансов инструмент. Ние влагаме силата на нашия Европейски съюз в услуга на възстановяването на Италия", написа Фон дер Лайен в Тиутр след срещата си с италианския премиер Марио Драги.

"Това е зората на рестартирането на италианската икономика", каза Драги на пресконференция с председателя на Комисията във филмовото студи в "Чинечита̀" (Cinecitta) в Рим, съобщава Ройтерс.

По време на изказването си пък Урсула фон дер Лайен се пошегува колко добре се справя Италия на Европейското първенство по футбол (Евро 2020) и говори за важността на индустрията на изкуствата, която е толкова силно засегната от ограниченията, причинени от пандемията на коронавируса.

"Ваксинационната кампания напредва, както и "скуадра адзура" на Евро 2020, като цялата страна и икономиките се отварят отново“, каза тя.

"Много се радвам, че мога да споделя този момент с вас и ви благодаря много, че ме доведохте тук в "Чинечита̀", посочи Фон дер Лайен.

Италия наскоро получи още един набор от средства от единния блока чрез европейската програма "Подкрепа при извънредни ситуации за намаляване на рисковете от безработица" (SURE), която ЕС създаде, за да се справи с внезапното увеличение на публичните разходи за запазване на заетостта след пандемията от коронавирус.


Прочети цялата публикация