Fakti.bg | 22.06.2021 16:36:07 | 78

Високите температури представляват опасност за качеството на храната


Агенцията за храна и ветеринарство /АХВ/ в Република Северна Македония предупреждава, че прогнозираното повишение на дневните температури, които според метеоролозите в определени райони ще надхвърлят 40 градуса, увеличават опасностите от отвравяне с храна и представляват потенциална опасност и за здравето на животните, предаде специално за БТА агенция МИА.

По отношение на храната, за да се предотврати евентуално отравяне, трябва да се направи правилен избор при доставката, да се осигури адекватен транспорт и условия за съхраняването ѝ. АХВ припомня на гражданите да купуват храна от определени места, където продуктите, особено бързо развалящите се от животински произход, се пазят в хладилници.

"Да не се купува и консумира храна с повредена опаковка /смачкана, надута или напукана/, охладените или замразени продукти да се купуват в края на пазаруването, а бързо развалящата се храна като месото, млякото, яйцата и други продукти след пазаруването да не се пазят дълго в автомобилите и в други транспортни средства. Да не се купува охладена ии замразена бързо разваляща се храна, която се съхранява извън хладилник или фризер. Храната да се пази в хладилниците на температура под пет градуса, сготвената храна на по-високите рафтове, а суровата на по-ниските. Термичната обработка на храната да се върши на температура над 60 градуса. Плодовете и зеленцуците да се измиват основно преди употреба“, препоръчва АХВ.

Според агенцията при хранене в заведения трябва да се внимава това да става като се държи сметка за хигиената и сигурността. В обектите за бързо хранене да се избягва използването на добавки, които не стоят в хладилник, като майонеза, кетчуп, сосове. Ако смятате, че храната не е безопасна, хвърлете я, подчертава АХВ.

По отношение на животните Агенцията изтъква, че високите температури са стрес, който може да се изрази с намалена консумация на храна, увеличена употреба на вода, намалено производство на мляко и слаб прираст.

Високият процент влага и недостатъчната вентилация в обектите може да бъде причина за топлинен удар при животните, а слънчасването се явява като последица от прякото излагане на животните на слънце. Изходът може да бъде фатален и в двата случая, ако не се действа навреме. Напрегнатата работа или транстортът на животните при високи температури допълнително допринася за влошаване на състоянието. Ускорено и повърхностно дишане, несигурна походка, изразена повишена телесна температура, ускорен пулс, изплашен поглед, засилена жажда, тикове и крампи на мускулите накрая с неблагоприятна прогноза, са част от симптомите, по които може да се разпознае топлинният удар и слънчасванетно при животните. При такива условия животното трябва да се премести на хладно място или в охладено помещение, в което има достатъчно свеж въздух, да му се даде достатъчно количество прясна вода, посочва АХВ.

Телесната температура трябва да се намали с обливане или пръскане със студена вода, но трябва да се внимава разхлаждането на животното да се извършва постепенно. На животните трябва да се осигури достатъчно количество и постоянен достъп до прясна и чиста вода и престой в проветрени помещения. Фермерите да внимават за гъстотата на животните в обектите. Животните да не се излагат директно на слънце, особено в най-топлите периоди на деня, и да им се осигурят навеси или естествена хладина. Животните да се пускат на паша в ранните утринни или вечерни часове - време, когато трябва да се организира и транспортът или животните да се използват за работа, когато температурите са по-ниски, напомня АХВ.

Агенцията напомня и на собствениците на домашни любимци да не оставят животните в затворен автомобил, който е директно изложен на слънце, и задължително да държат сметка и да избягват да ги разхождат през най-топлия период на деня.

Прочети цялата публикация