Fakti.bg | 14.07.2021 08:56:57 | 195

Емил Соколов пред ФАКТИ: Много е възможно „коалиция по неволя с ГЕРБ и ДПС“ да е била целта от самото начало


„Въпреки че няколко пъти спомена възможността за коалиция с „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ по време на кампанията, Трифонов сякаш забрави за тях веднага след изборите. Всичко това подсказва, че Трифонов и „Има такъв народ“ търсят подкрепа от другаде. Разчитат на ГЕРБ и ДПС, които биха ги подкрепили уж, за да видят как Слави се проваля. Такава коалиция, където партиите уж не се харесват и не искат да са заедно, но са, е много опасна. Това е подмяна, а не промяна“.

Това каза историкът и политически анализатор Емил Соколов пред ФАКТИ. Разговаряхме с него относно последните политически събития у нас - предложения от Слави Трифонов кабинет, възможностите той да бъде подкрепен, ниската избирателна активност и има ли опасност, покрай действията на Трифонов, да се забавим с разследването на Борисов. Целия разговор четете следващите редове:

- Г-н Соколов, ниската избирателна активност изненада ли Ви?

- Не бих казал, че ме изненада. Две са причините, които могат да обяснят защо по-малко хора отидоха до урните. Първо, лято е. Колкото и банално да звучи, много хора са на почивка и не им е до политика. Второ, това са втори парламентарни избори в рамките на три месеца. На част от хората това им се струва ненужно и досадно. Гражданското ни общество е крехко. Поради тази причина стратегията „избори до дупка“ не е много подходяща за България. На обществото ни бързо му писва и не му се занимава. Те предпочитат лесните и бързи решения, които обикновено имат непредвидими последици.

- А как си обяснявате тази ниска активност?

- Както казах, обяснявам си я с лятото и това, че имахме два пъти избори в рамките на три месеца. Още едно обяснение обаче се върти в публичното пространство. Някои анализатори обясняват ниската активност с мерките срещу купения вот, предприети от МВР. Не изключвам, че купеният и контролиран вот е намалял, но може ли това да обясни видимо по-ниската активност? Не. Тук отново залагаме на лесното и бързото. Причините за ниската активност заслужават повече внимание. Социолозите биха могли да проучат този въпрос, защото той е важен. Не е изключено есента да има още едни парламентарни избори, на които би било добре активността да е по-висока. За тази цел трябва да знаем на какво се дължи ниската активност, а не да гадаем.

- Какво е Вашето тълкуване на предлаганото от Трифонов – кабинет на малцинството, без цялостна правосъдна реформа като приоритет?

- Слави се опитва да копира НДСВ от 2001 година. Той е рицарят на бял кон, който ще ни спаси от ламята ГЕРБ. След възкачването на Слави на престола, в България ще потекат мед и масло. Този приказен мотив, дълбоко популистки в същността си, е силно застъпен в програмата на Трифонов. Той планира да купи 1 милион таблети за децата, да праща космонавти в космоса, да има министри с по 7 езика и т.н. „Има такъв народ“ предлага на обществото една идилия. В тази популистка утопия няма място за сериозни реформи. Цялостната правосъдна реформа е сериозно занимание. Такава реформа ще е трудна и неприятна. Не се вписва в приказката, която Слави се опитва да разкаже. Разказът на Трифонов е праволинеен – „Има такъв народ“ са добрите, ГЕРБ са лошите, а обществото са тези, които трябва да бъдат спасени. Няма място за повече сюжетни елементи.

- Подкрепяте ли тезата, че зад „Има такъв народ“ стои всъщност ДПС и ДС?

- На този етап това е много повече от теза. Връзките на Трифонов с ДПС са обществена тайна. Не са измислица. Не са конспирация. Още преди години Трифонов сам обясни в интервю, че Доган „е много мъдър човек“. Мъдростта на Доган се изразява в това, че той винаги намира път към своите опоненти. Къде с компромати, къде с обещание за власт и придобивки, неговото и това на ДПС не се губи. Такъв изглежда е случаят с „Има такъв народ“. Предложеният от тях за министър-председател - Николай Василев, е бивш кадър на НДСВ. Свързват го с приватизацията на Булгартабак и БТК. Това са знакови сделки, които са се превърнали в синоним за корупция и злоупотреби. Твърди се още, че друг подвиг на Василев е източването на Оперативна програма „Административен капацитет“ (ОПАК).

Трифонов трябва да обясни как човек с такава биография се вписва във вълшебният му разказ за добрия цар, който побеждава корупционното чудовище. Ако съдим по вчерашния пост на Слави във Facebook, приказката нещо буксува. Обясненията как хора с по няколко дипломи от престижни университети не могат да бъдат корумпирани е комично. НДСВ беше пълно с такива млади хора, наричани още юпита, които нямаха проблем да съчетаят високото си образование с всякакви други зависимости. Резултатът беше едно слабо управление. По всичко личи, че историята е напът да се повтори. Краят отново няма да е такъв, какъвто си го представяме.

- Има ли опасност, благодарение на това, че Трифонов е новия голям враг на улицата, да се забавим с разследването на Борисов, а също така и да му дадем възможност да живее нов политически живот?

- Такава опасност има. Ако си пуснете интервю с Борисов от тези дни, ще видите колко е щастлив и ухилен. Въпреки всичките си издънки, Борисов почти спечели изборите. Да, изгуби над 200 000 гласа, но ГЕРБ не би трябвало да са в челната тройка. Последният им мандат беше под всякаква критика, но партията продължава да е фактор. Най-правилният ход на Борисов ще е да подкрепи правителството на Слави. Така ще фокусира цялото внимание върху Трифонов и „Има такъв народ“, а той ще може, подобно на ДПС, да действа тихо и отзад. Това ще даде време на ГЕРБ да се прегрупира. Ще спре атаките над тях и ще позволи на Борисов след време да се върне на бял кон на едни трети избори през есента.

Тук има още един момент, който не бива да се пропуска. Ако Борисов подкрепи правителството на Слави, на това не бива да се гледа като на шега, заяждане, правене напук и т.н. Много е възможно тази „шеговита коалиция“ да е била целта на Борисов и Трифонов от самото начало. Разбира се, ДПС също ще участват в нея по един или друг начин. Предполагам, че ДПС дори първи ще дадат подкрепата си на „Има такъв народ“. Интересно тук е, че Слави не искаше да направи правителство на 4 април, защото нямаше достатъчно депутати. Тогава имаше 51 депутата, а сега има 65. Още по-странно е, че след изборите на 11 юли, Слави не потърси подкрепа от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Напротив, отказа да говори с тях. Въпреки че няколко пъти спомена възможността за коалиция с „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ по време на кампанията, Трифонов сякаш забрави за тях веднага след изборите. Всичко това подсказва, че Трифонов и „Има такъв народ“ търсят подкрепа от другаде. Разчитат на ГЕРБ и ДПС, които биха ги подкрепили уж, за да видят как Слави се проваля. Такава коалиция, където партиите уж не се харесват и не искат да са заедно, но са, е много опасна. Това е подмяна, а не промяна.

- Каква според Вас трябва да е линията на поведение на „Демократична България“ при започване работата на 46-тото Народно събрание?

- „Демократична България“ трябва да е опозиция. Слави показа, че е ненадежден партньор. С него разговори не може да има, тъй като той във всеки един момент може да се отметне от казаното. Слави, подобно на Борисов, обръща демократичния процес с главата надолу. От политиците се очаква да отправят ясни послания и обещания. На база тях гласоподавателите им гласувате доверие. Ако в последствие политиците се отметнат от обещаното, те губят подкрепа. При Трифонов и „Има такъв народ“ такова нещо няма. Там се мълчи и нарочно се заблуждава обществото. Нищо не се казва преди изборите, а след изборите се поднася изненада. Още повече, ако гласоподавателите възразят, започва да им се обяснява как не са разбрали, защото са предубедени, ако не и откровено тъпи. Слави не води диалог с обществото – той му се кара, назидава го и го рекетира. Ако не изберете мен, няма кой да дойде или идва ГЕРБ. Това е същото послание, което Борисов и ГЕРБ отправяха 12 години – няма кой да дойде или идват комунистите. „Демократична България“ трябва да се опълчи на тази манипулация и да не участва в нея.

- Можем ли да приемем бързата позиция на Нинова като политическо израстване?

- Не бих казал. Нинова се опитва да оцелее. Политическо израстване би било да си подаде оставката. БСП загуби над 500 000 гласа. Опозицията на Нинова към Трифонов е опит да задържи властта в БСП. Ако успее, губещият няма да е Трифонов, а БСП. Това означава Нинова да продължи да е лидер, който след всяка неуспешна кампания прави чистки в партията си, за да се отърве от всеки, осмелил се да я критикува.

- Според Вас ще се състави ли правителство или по-скоро ни чакат нови предсрочни парламентарни избори?

- Трудно е да се каже. Съставянето на правителство зависи от статуквото. Ако ГЕРБ и ДПС подкрепят Слави, правителство ще има. Ако не го подкрепят, няма да има. Статуквото трябва да реши дали това раздаване на картите го устройва. Виновен за тази ситуация е не друг, а Трифонов. Той избра да направи така, че „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ да не могат да го подкрепят. По-горе казах, че е много възможно това да е била целта от самото начало – „коалиция по неволя с ГЕРБ и ДПС“.

- Смятате ли, че една поредица от избори, след които виждаме сходни резултати, може да е режисиран сценарии за установяване на президентска република?

- Не е изключено, но е рано да се каже. Още не знаем кой ще се кандидатира на президентските избори. Само настоящият президент Румен Радев е обявил кандидатурата си. Опит да се премине към президентска република няма да има, ако статуквото не се чувства сигурно, че може да спечели от това. Например, през 2016 година Радев беше избран с гласовете на БСП и ДПС, а от ГЕРБ издигнаха неизбираемата кандидатура на Цецка Цачева. Целта беше Радев да е отдушник на обществото недоволство от ГЕРБ. Дори Радев да се е променил и сега наистина да иска да спре модела на Борисов, Доган и Пеевски, тези зависимости ще му попречат. Предстои да видим дали и доколко Радев ще се еманципира от бившите си партньори.

Прочети цялата публикация