Fakti.bg | 21.07.2021 14:56:33 | 117

Лекар сигнализира за неочаквана последица от COVID-19


Руският тв водещ и лекар Сергей Агапкин заяви, че една от последиците от коронавирусната инфекция може да бъде съвсем неочаквано заболяване. По думите на медика става въпрос за проблем, който нанася вреди върху бъбреците, пише zdrave.to.

Агапкин отбеляза, че проблемът може да възникне „дори при тези хора, които никога не са страдали от бъбречни заболявания“.

Става въпрос за нефротичен синдром - бъбречно заболяване, което според него най-често се проявява неочаквано.

Олег Котенко, главният нефролог на свободна практика в Москва, обясни, че може да има няколко причини за влошаване на бъбречната функция след COVID-19.

Първата е директното въздействие на вируса върху бъбречната тъкан. Втората е цитокинова буря, тоест „нарушаване на имунните реакции, объркан имунитет, свръхнапрегнат имунитет, който започва да заразява органи“.

Третата причина, според лекаря, може да бъде ефектът от лекарствата, които пациентът с коронавирус е приемал по време на лечението.

Лекарите изброиха и симптомите на бъбречно увреждане: оток, немотивирана умора и слабост. Според Котенко отокът с нефротичен симптом е специфичен: той е равномерен и разпределен по цялото тяло, включително по лицето, а също така са и мек.

Прочети цялата публикация