Fakti.bg | 22.07.2021 13:53:44 | 93

Как да се опазим от наводнения и други природни катастрофи


Интервю с германския хидролог Бруно Мерц

Наводненията в Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц взеха над 170 жертви, цели градове бяха наводнени, къщи и други постройки бяха разрушени. Как можем да се предпазим от подобни катастрофи?

Бруно Мерц: Причините за бедствието, сполетяло Германия, са комплексни: силен проливен дъжд, задръстена от пороите почва, която не може да поеме повече вода, а и обстоятелството, че бяха засегнати планински региони - по склоновете им стичащите се водни маси достигнаха изключително висока скорост и предизвикаха особено големи опустошения. Но има все пак много мерки, които биха могли да бъдат взети предварително: в сферата на градоустройството, в генералното управление на водите и по отношение на защитата от наводнения.

Нека обърнем внимание на градоустройство. Какво може да се направи там?

Бруно Мерц: По-голямата част от инфраструктурата в градовете, т.е. най-вече канализацията, не е съобразена с толкова сериозни времеви катаклизми. Възможността за превенция е в концепцията на т.нар. "град-гъба", който е в състояние да поема повече вода от обичайното. Това означава да се създадат повече условия за поемането на вода от повърхностите - например чрез озеленяване на покривите или специални конструкции, които позволяват водата да се оттича максимално в почвата дори и при силен дъжд. Това е начинът да се подготвим по-добре и за екстремни климатични явления.

Кои, според Вас, бяха най-големите грешки по отношение на защитата от наводнения през последните години?

Бруно Мерц: Твърде дълго се залагаше на структурните мерки, т.е. изкуствени речни езера, стени за защита от наводнения, уловители и бентове. Това от една страна, разбира се, е много ефективно, но от друга би трябвало да се мисли повече за начина на строителство - например що се отнася до къщите, разположени в близост до потоци и реки. Освен това хората в тези райони трябва да бъдат по-добре информирани какви рискове съществуват и как биха могли да се подготвят за тях.

Кои подобрения, извършени в последните години, бихте откроили?

Бруно Мерц: След тежките наводнения от 2002-а и 2013-а година бе извършен анализ на риска от наводнения на територията на цяла Германия и бяха изготвени съответните карти. Преди това не се знаеше със сигурност колко големи са рисковете по места. Но през последните години виждаме, че поройните дъждове зачестяват, а това са огромни водни маси. Такъв риск няма как да се пресметне предварително, тъй като може да възникне навсякъде - при положение, че по-малките реки и потоците не са обхванати. А когато те придойдат до такава степен, естествено могат да причинят опустошителни вреди.

Но ако принципно се знае, че определени региони са изложени на по-висок риск, не би ли трябвало да се разясни на населението как да се държи в случай на заплаха или дори катастрофа?

Бруно Мерц: Имате право – много хора не знаят какво да правят, изправени пред подобна ситуация, още повече – когато тя настъпи. Освен това трябва да има повече системи за ранно предупреждение. В конкретния случай обаче първо трябва да установим защо се стигна до толкова трагично висок брой жертви.

В последните десетилетия е имало много тежки наводнения, но за щастие при тях загинаха значително по-малко хора. И както показаха проучванията тогава, благодарение на отправеното час по-рано предупреждение хората са имали възможността да се изтеглят на сигурно място. Поради това сега трябва много внимателно да се анализира как се стигна до толкова драматично положение и какви поуки биха могли да се направят.

Какво биха могли да предприемат самите хора, за да направят домовете си по-сигурни?

Бруно Мерц: Има цяла поредица от мерки: мазетата да са водоустойчиви, прозорците да са специално изолирани или в градините да се направят бариери, спиращи водата. Но това естествено помага само до едно определено равнище на водата или до определена скорост на реките. За екстремни ситуации като тази, която видяхме на места в Райнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия, собствениците на жилища не биха могли да се въоръжат наистина.

Лошо време и силни дъждове е имало винаги, но напоследък става по-лошо – във връзка с промените в климата. Може ли да се предполага, че този вид екстремни климатични явления ще зачестят?

Бруно Мерц: Данните ни показват, че все по-често се стига до силни дъждове по места, а и интензивността им нараства. Прогнозите ни сочат също, че тези феномени ще се усилват – именно поради това трябва да постигнем напредък в защитата на климата. Но трябва да изработим и концепции за по-добра подготовка в такива случаи – през градоустройството и системите за ранно предупреждение до организацията на евакуацията и възможностите за справяне с катастрофи. За съжаление обаче е ясно – винаги ще има остатъчен риск.

Автор: Щефан Кайлман

Прочети цялата публикация