БНР | 23.07.2021 07:10:56 | 74

Тошко Йорданов: В коалиция с партии няма да влезем


Започна срещата на президента Румен Радев с представителите на "Има такъв народ". От партията в президентството са Тошко Йорданов, Виктория Василева и Ивайло Вълчев. 

"Добре дошли в президентската институция за нашата втора среща по една и съща тема", заяви Радев в началото на приветствието си към политиците преди да ги поздрави за победата:

"Страната ни е изправена пред редица предизвикателства и във външен, и във вътрешен план. Българският парламент и българското правителство, редовно избрано, имат да решават важни задачи - да продължи процесът по укрепване на държавността, по гарантиране на стабилна, предсказуема правна рамка за българския бизнес, за инвеститорите, за важни социални въпроси, за решаване на неотложните проблеми, свързани с дълбока реформа, за актуализация на бюджета. Всички чакат. Трябва в най-скоро време, то ще бъде внесено другата седмица, да се актуализира и бюджетът. ЕК вече постави ясни условия в дебата по съгласуване на Плана за възстановяване и устойчивост, че настояват за ясен календарен срок за въглищен преход, настояват и обвързват плана с дълбока съдебна реформа". 

"Мога да си позволя да не бързам с мандата, но това ще зависи изключително от вас. Ще държа на тази връзка, за да имам обратна информация как вървят консултациите. Трябва да имаме правителство, разбира се, не на всяка цена! Една безпринципна коалиция може да бъде много по-вредна, отколкото липсата на правителството, но аз очаквам този път да бъдат изчерпани всички опции. Нека не бързаме с формулата: "Нямаме обща визия, нямаме общи приоритети, нямаме общи цели, отиваме на предсрочни избори". Има неотложни задачи, които не могат да бъдат решени от служебен кабинет", заяви президентът.

"Всички разбираме, че отговорността е наша като победители в отминалите избори. Ние сме наясно, че трябва да се опитаме да съставим кабинет и парламентът да работи, защото от всичко, което изредихте, огромна част се случва вътре в парламента, не е функция на МС. Искрено се надявам и останалите политически партии, изключвам, разбира се, ГЕРБ, с които ние контакти няма да имаме под никаква форма, също да надскочат някои свои партийни цели, защото ние сме различни политически субекти и всеки от нас има приоритети, а понякога те се разминават. Истината е, че има някои основни неща, по които аз лично не виждам противоречие с останалите политически партии. Ако всеки един политически субект надскочи някои свои партийни пристрастия и точки в програмите си, които видимо са несъвместими с останалите, би трябвало, опирайки се на общите ни цели да успеем да съставим достатъчно стабилно парламентарно мнозинство, което, дори да е плаващо по определени въпроси, все пак да може да излъчи кабинет", каза заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и допълни "Ние от ИТН ще предложим кабинет". Вариантът за предсрочни избори е, ако останалите партии подходят тясно партийно, добави той и заяви, че след срещите на ИТН с останалите партии: "ще бъдем и ние, и вие много по-наясно с възможностите за съставяне на правителство".

След срещата, Йорданов заяви и пред журналисти, че вариантът за нови избори не е напълно изключен и е възможно да се стигне до него "ако останалите партии подходят тясно партийно".

"По мое разбиране, от декларациите на останалите политически партии - "Демократична България", "Изправи се! Ние идване", до голяма степен БСП и, колкото и да е странно, по-приоритите на някои неща и ДПС, нещата са едни и същи за всички, независимо от отделните политически акценти. Така че, според ,нас ако успеем да стъпим на нещата, които ни обединяват, шансовете да има кабинет са добри. Ако не успеем, няма да има. Срокове не мога да кажа, не съм врачка, за да говоря напред. Факт е, че започват консултации още днес. Според това как ще протекат, ще стане ясно дали ще има предсрочни избори или ще има кабинет".

"Партньор означава да си в коалиция с някой. Ние в коалиция с партии няма да влезем. Ще проведем разговор и ще изложим нашите виждания кои са приоритетите пред страната! Ако другите партии сметнат, че те покриват техните приоритети до някаква степен, ще преценят дали да подкрепят кабинета, или не. Това е", допълни Йорданов.

Прочети цялата публикация