БНР | 26.07.2021 08:48:51 | 249

Популярни ли са у нас лентите в помощ на човек със скрити увреждания


Проект, популярен в Европа и света цели да подпомага близки на хора със скрити увреждания като аутизъм, синдром на дефицит на внимание, деменция, болест на Крон, страдащите от пътуване чрез раздаването на лента, която е знак, че деца или възрастни имат скрит проблем. Този проект у нас не е все още популярен.

„Има една изключителна инициатива на летище Гетуик, чрез която се поставя зелена лента със слънчогледи като знак помощ за човек със скрити увреждания, тя се реализира още преди пет години.

Тези заболявания са ментални и са невидими,  и така чрез лентичката хората могат да помогнат на човек със скрити увреждания“, каза в „Преди всички“ Владислава Цолова от сдружение „Аутизъм днес“.

„Така на тези хора се дава бърз достъп до проверка на документите, така на хората и децата с такива проблеми могат да им бъдат спестени тежки кризи. В България обаче тази лента все още не е популярна. У нас все още има стигма към психичните увреждания. А във Великобритания такива лентички се дават не само на летищата, но и в магазините. А указанията за лентичките се продават, за да се запознаеш за какво служат“, поясни още Цолова.

Според нея сега е моментът тази лентичка да се популяризира сред пациентите и в България, а държавата да помисли за актуализация и на пенсиите на децата с разстройство в развитието.

Още по темата в звуковия файл.


Прочети цялата публикация