БНР | 26.07.2021 16:58:17 | 112

Показват творби на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2021


От 27 юли до 29 август в Софийската градска художествена галерия можете да видите творби на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2021.

Ще бъдат показани произведения на Мич Брезунек, Марина Генова, Марта Джурина, Александър Лазарков, Митко Митков, Силвия Попова, Мартиан Табаков.

Наградата представлява престой в Ню Йорк в продължение на месец и половина.

„Също така запознанства и връзки с куратори и представители на художествената общност в Ню Йорк, запознанства с други художници. Цялото пребиване в Ню Йорк е много добре финансово обезпечено от страна на Фондацията за гражданско общество, която се грижи за победителите от различни награди. В много държави в Централна и Източна Европа има подобни награди, които наподобяват БАЗА. Във всяка държава тя има приблизително подобен регламент, но всяка награда има собствено име. В един момент се получава така, че нашите художници отиват там и се запознават с други автори от съседни страни от цял свят“, каза за БНР Даниела Радева от Софийска градска художествена галерия.

Тя съобщи, че победителят за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2021 ще бъде обявен на 27 юли при откриването на изложбата, допълни Даниела Радева.

В изложбата могат да се видят произведения живопис, видеоинсталции.

„Ако трябва да ги определим тематично също са най-разнообразни, тъй като те като млади хора се интересува от съвремеността, от съвременни проблеми като екологията, дори пандемията, взаимоотнешия между хората, чисто формални неща, художествени проблеми най разнообразни – бих казала, че би било интересно за различен тип зрители“.

Софийска градска художествена галерия, Институт за съвременно изкуство – София и Фондация „Едмонд Демирджиян“, съвместно с Фондация за гражданско общество, Ню Йорк; Международната мрежа Награди за млади художници и с подкрепата на Фондация „Лъчезар Цоцорков“, представят номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2021.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Прочети цялата публикация