Fakti.bg | 01.09.2021 09:18:08 | 177

Стига глупости и безотговорно поведение! Ковидът продължава да е много опасен


Фактът, че една немалка част от българите нямат стряскане от актуалната здравна ситуация е почти толкова ужасен, колкото и този с фактическите данни за починалите от Ковид в България през последните няколко денонощия. Че даже преди 2 дни имаше и протест срещу маските, което е абсолютно безумие.

Нека си поговорим и обобщим на достъпен език, щом толкова масово се няма вяра на медиците, които ви говорят преимуществено експертно по телевизията.

В България вече има достатъчно много хора, които се сблъскаха с Ковид - в един или друг етап от мутациите му, и всички ние имаме разкази от първа ръка, част от нас имат имат смъртни случаи на близки и познати или знаят за такива. Част от нас познават лекари от Ковид отделения или са чели преразказани разкази на такива и нямат никакво основание да се съмняват в достоверността им. Именно прочетен вчера преразказ от разказ на медик от Ковид отделение ме мотивира за тези редове, понеже се говори за завръщане към адската картина отпреди месеци, че дори става и по-лошо, защото в момента и по-млади хора са уязвими от настоящия пореден вариант на вируса. А да не забравяме и за последствията при дадени хора след изкаран Ковид. Никой не е застрахован от нищо.

Има обаче и едни други хора, според които "всички лъжат, на лекарите им плащат, за да говорят така, маските не пазят и даже са вредни" и куп други глупости, които ще са актуални в главите им до момента, в който, не дай си Боже, Ковид напастта застигне тях или техен близък човек. И точно тук е огромният проблем. Имаме едни хора, които или още не са прекарали този неприятен вирус, или вече са минали през него, като и в двата случая въпросните се смятат за безсмъртни. Считат, че то тях няма никога да ги достигне или пък, че имунитетът им е много силен и ще се справят с вируса по-добре от другите. Единственото сигурно обаче е, че с непукизма си, който в някои случаи е породен от комплекси за доказване на нещо и същевременно придружен с вътрешен страх, излагат на риск и близките си, и като цяло своите съграждани.

Не мога да агитирам на сляпо никого за ваксините. Имам своята доза скепсис поради няколко причини. Тромбите след ваксина при някои хора са факт - първо такива случаи имаше в чужбина, а лично съм чувал за поне един такъв и в България. Вероятно обаче са повече. Факт е и че има случаи на заразяване, въпреки ваксината. Лично познавам такъв човек, макар и той да е с тази, която бе извадена от употреба в България. Обаче е и факт, че този човек в момента изкарва много по-леко Делта варианта на Ковид. Факт е и че огромна част от ваксинираните, които все пак се заразяват отново, го изкарват осезаемо по-леко. Но неяснотата колко още игли трябва да ти приложат, за да си сигурен, не е много приемлив вариант и съвсем естествено притеснява хората.

Във възприятията ми ваксинацията в момента е игра на "Риск печели, риск губи", като шансовете да спечелиш са по-големи. И това се доказва от Запада. Прост нагледен пример е, че във всяко едно силно западноевропейско футболно първенство има сериозно количество публика - в Англия стадионите са буквално пълни (докато в България, която е последна по ваксинация, се говори за ограничаване на публиката по стадионите), и всичките тези хора от Англия, Германия, Италия и Холандия са ваксинирани. Харесва ни или не, поне засега това е пътят към нормалността, за която всички бленуваме. Защото, повярвайте, никой не иска да бъде затворен вкъщи, нито пък някой иска работната ръка да бъде затворена. Но, както сме я подкарали - с цялостно безотговорно поведение (неспазване на елементарните мерки), вървим именно към затваряне в даден недалечен момент, в който дори отричащите проблема няма да има какво да кажат заради трагичността на картината. Както беше миналата есен.

Относно ваксинацията се наблюдава и нещо смущаващо. И то е, че проваксърите, тоест хората, които са големи привърженици на ваксинацията срещу Ковид, се държат по същия истеричен начин като антиваксърите. Обиждат и заклеймяват всеки, който не вярва сляпо в прогреса. С такова поведение по-скоро "наливаш вода в мелницата" на антиваксъра, защото се опитваш да му наложиш нещо с агресия и го караш да е още по-завладян от ефектите на хибридната война, отколкото по принцип е. Проваксинационна кампания трябва да се прави по съвършено различен начин - спокойно, на достъпен език и постоянно. Защото с българина е по-трудно. Опак човек, както казват старите хора.

Огромна въпросителна стои за това защо науката в цивилизования, пък и в не чак толкова цивилизования свят не се съсредоточи, наравно с ваксината, и върху търсенето и разработването на ефектини методи на лечение и лекарство, защото очевидно, че с наличното биват губени много човешки животи.

Така или иначе от година и половина някои са потърпевши, а други зрители на ужасен филм, който е реалност. Дори и да не искат да се ваксинират - и потърпевшите досега, и зрителите, трябва да престанат с глупостите и безотговорното поведение, защото очевидно Ковидът продължава да бъде много опасен за живота и здравето на човеците. В този смисъл, протестиране срещу маските е безумие. Те и цялостното отговорно поведение на част от населението са причината много хора да успеят да се предпазят от Ковида засега. А тук вече роля има и държавата, и по-точно МВР, тъй като през лятото на морето почти никой и почти никъде не се носеха маски в затворени помещения като магазини и аптеки. Това се наблюдава и при част от пътниците в градския транспорт в столицата. Редно е вече да има санкции за тази безотговорност.

Редно и човекът с най-голям авторитет в държавата - президентът Румен Радев, да предложи работещ вариант как да се справим с тази криза, тъй като той е патрон на служебното правителство, което ще ни управлява и през зимата, и да дава личен пример с всяко свое изявление и действие. Третият мандат, президентската кампания и прочее неща не са по-важни от запазването на човешки животи в и без това стопяващата ни се нация, а актуализацията на бюджета е нещо важно, но в момента твърде повърхностно, когато говорим за зловещата криза, в която вече сме.

Прочети цялата публикация