Fakti.bg | 14.09.2021 07:37:01 | 94

Радев се отърва от тежката сянка на ДПС зрелищно и с лекота


За пет години участие в родната политика президентът Румен Радев бе поставян във всевъзможни мистични "конфигурациии" и зависимости. Завареният от него политически елит отказва и до днес да приеме, че появилият се буквално от небето държавен глава, води самостоятелна политика. Като се започне от митичния генерал Решетников, който "го посочил", Кремъл и Путин, чиито заповеди изпълнява, САЩ и наместникът им у нас Херо Мустафа, които също слуша безусловно, та се стигне до "незаобиколимия фактор" в играта у нас - ДПС. Е, ако наистина няма сила, която да разубеди широката публика в зависимостта на Радев от първите посочени, то президентът успя да отстрани последния бодил от името си.

Направи го с лекота, при това зрелищно. А да бъде зрелищно имаше нужда, защото трябваше да го видят всички. За има-няма минута държавният глава затвори темата за "обвързаността си" с ДПС, удряйки сащисания председател Карадайъ по съкровената тема за Родината, майката и произхода.

Ще кажете - твърде грубо и неделикатно. Твърде опасно дори, както немалко анализатори определиха действията му по време на консултациите за съставяне на правителство. Опасно с това, че едва ли не е щял да взриви мирния етническия модел у нас, за чийто неизменен гарант от 30 години се сочи почетният председател на Движението. За когото се внушаваше, че с едно цъкане на нокът може да подпали Родопите.

След като напуснаха с подвити опашки президентската маса, от ДПС обявиха, че няма да подкрепят президента на вота. Нещо, което той искаше да стане час по-скоро и именно затова предизвика този етюд. И получи това, което искаше, веднага.

Радев е преценил, че подкрепа от ДПС не му е необходима за изборите. По-скоро би му навредила, дори само с вкарването ѝ в обръщение като възможна. На ДПС принципно президентския пост им е последна грижа и щяха да шикалкавят, подобно на Нинова пролетта, подкрепят или не Радев до последния възможен момент. Наясно са, че той е твърде одобряван, за да го хулят публично, но мълчанието им би подхранвало конспиративната теория, че са зад него. Затова и на него му беше важно час по-скоро да се отърве от всичко това. Директно и рязко ги провокира с "родината-майка" и изпълни замисъла си, като така един сериозен камък падна от плещите му.

Дали от всичко това ще получи някакъв "патриотичен дивидент", не е ясно. Бонусът ще е добре дошъл. По-важно за президента беше да се приключи с темата, че ДПС е зад него. И си свърши сам работата.

Прочети цялата публикация