Fakti.bg | 15.09.2021 11:25:49 | 87

Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: “Pi ar Sevi Boiko” е вторият “ЦУМ-гейт”


“Реакция имаше и то бурна, но неадекватна според мен. Това стана един повод за шеги и закачки. Упражнихме се по красноречие и общо взето реакцията мина под този знаменател. Този случай обаче не е нито смешен, нито повод за шеги. Това е нещо изключително сериозно”.

Така председателят на гражданско сдружение “БОЕЦ” Георги Георгиев коментира пред ФАКТИ реакцията на обществото спрямо случая “Pi ar Sevi Boiko”.

Припомняме, че на 10 септември по време на заседание на парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси главният прокурор Иван Гешев и пиарът на Бойко Борисов - Седвалина Арнаудова, провеждаха писмена чат комуникация. Това беше документирано с редица кадри от присъстващи в залата. По-късно Арнаудова коментира, че с Гешев се познават отдавна и по време на комисията обсъждали кой се изказва. Главният прокурор все още не е коментирал случая.

“От “БОЕЦ” припомнихме двата ни сигнала до Главна прокуратура срещу Севдалина Арнаудова. Единият е по обвиненията на Божков, че тя е служила като куриер на подкупите, които той е давал на Борисов в размер на десетки милиони левове. Вторият сигнал беше по разследване на Атанас Чобанов за придобитото от Арнаудова имущество в размер на над 1,4 милиона лева и за произхода на тези средства. Тези сигнали са от миналата година. Те са до Главна прокуратура и лично до Гешев. Все още нямаме отговори по тях”, припомни Георгиев.

“Нямаме прокурорско постановление за отказ от разследване или за прекратяване, което означава, че те са активни, по тях се работи. Следователно Арнаудова е разследвано от прокуратурата лице и контактът на главния прокурор с нея е не просто абсолютно недопустим. В тези контакти ние съзираме данни за престъпление от страна на Гешев във връзка с подадените от нас сигнали. Най-вероятно прокуратурата прикрива тези сигнали или извършените от нея престъпления. Или има някакво вмешателство, или се разтваря чадър. От друга страна, това са и действия, които уронват престижа на съдебната система, тъй като Арнаудова е политическо лице. Недопустимо е именно в Парламента - във върховния орган, да се провежда подобна лична комуникация между върховен магистрат и политическа фигура, обсъждайки случващото се в момента в парламентарната Правна комисия. Сезирахме всички компетентни институции. Трябва да подходим много сериозно - както институциите, така и гражданското общество с цялата си критичност. За шеги си има време и други поводи”, каза още председателят на “БОЕЦ”.

На въпроса какво трябваше да последва след излизането на кадрите, той отговори: “Незабавно политиците - тези, които публикуваха снимките, трябваше да сезират институциите и да поискат обяснение от Гешев за тези контакти. Те трябваше незабавно да инициират съответните процедури за разследване на този контакт и както ние поискахме, да стартират процедура по отстраняването на Гешев. Има пряко доказателство за политически контакти, обвързаности и зависимости на главния прокурор с политическа фигура, пряко подчинена на бившия министър-председател Бойко Борисов. Севдалина Арнаудова е политическа фигура от върха на партийната йерархия, тя не е случаен човек. Гешев не си говори с някой обикновен член на някоя партия. Той си говори с лице, което е личен пиар на политика лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и бивш официален пиар на премиера”.

За пряката връзка между Борисов и Гешев и доказа ли тази кореспонденция тази връзка, Георгиев каза: “Тази връзка е доказана от нас отдавна. Те не са я и крили по някакъв начин. Самата Арнаудова потвърди тази комуникация - не само не я отрече, тя я призна и потвърди, каза, че се познават и имат контакти с Гешев, че са правили заедно много акции и т.н. Тук се очертава нейната роля на човека за връзка, на човека за контакт между главния прокурор и Борисов. В същата роля тя беше посочена и от Божков - като човека за контакт между него и Борисов, като човека, който носи куфарчетата в едната и в другата посока. В случая дали има куфарчета не мога да кажа, но със сигурност това е човекът за контакт - доказан и признат от двете страни контакт”.

“Подали сме два сигнала срещу Арнаудова с доста обосновани съмнения и нямаме отговор до момента. В нашите сигнали написахме, че очакваме прокуратурата да разследва това лице - Арнаудова. В същото време виждаме как главният прокурор комуникира лежерно, прекалено интимно и свойски с нея. Точно обратното на нашите очаквания. Ако това се беше случило в една истинска демокрация, в една нормална западна държава, този човек дори и само за това вече нямаше да е на своя пост. Представяте ли си главният прокурор на Италия например да бъде засечен в подобна комуникация?! Да не ходим толкова далеч дори - представете си главният прокурор на Румъния да бъде засечен в комуникация с пиара на най-голямата политическа партия по време на заседание на Правна комисия в Парламента. Това щеше да означава незабавно оставката му без никакви дебати, това щеше да е краят на кариерата на този човек като магистрат. В България ние го приехме като повод да остроумничим, да правим колажчета, да се шегуваме”, каза още Георги Георгиев.

“Разбира се, че на хората им е писнало от такива неща. Помним още “ЦУМ-гейт” - тогава “БОЕЦ” пак внесохме сигнал. Това е вторият “ЦУМ-гейт”. Сега имаме контакти и то нерегламентирани, както и в случая на “ЦУМ-гейт”, когато нерегламентираният контакт беше между главния прокурор и бизнесмени, и то пак в политически контекст. Тогава Цацаров разпитваше Сашо Дончев дали е спонсорирал “Демократична България” и т.н. Сега виждаме директен контакт между главния прокурор и пиара на политически лидер. Това е вторият “ЦУМ-гейт”, категоричен беше той.

На въпроса дали и този случай ще потъне, както “ЦУМ-гейт”, Георгиев отговори: “Само ако го позволим - ако медиите не реагират адекватно, като адекватното е да бъдат зададени тези въпроси, които ние сега поставяме от “БОЕЦ”. Ако реагират медиите, ако реагира обществото, ако реагират институциите адекватно, включително и политическите партии, то имаме шанс този път да има някакво развитие, различно от това до момента. Ако го оставим отново всяко чудо за три дни, отново ще потъне”.

“Не е нужно някой да се сблъска с него в коридора или на площада, за да попита главния прокурор нещо. Спокойно може да се зададат въпросите директно към него, към Върховна касационна прокуратура, към неговия говорител. Журналисти и институции могат да питат, както и ние - внесохме своите сигнали без директен контакт с Гешев. Подадохме сигнали до ВСС, до прокуратурата, до Инспектората към ВСС, до Министерството на правосъдието и изисквахме стартиране на процедура по проверка и отстраняване на главния прокурор. В тези сигнали сме посочили изрично, че този човек се явява рецидивист в подобни действия, уронващи тежко престижа на съдебната система”, завърши председателят на гражданско сдружение “БОЕЦ” Георги Георгиев.

Прочети цялата публикация