БНР | 18.09.2021 07:09:02 | 246

Весела Чернева: ЕС вече няма "отбранителните мускули"


В годишна си реч пред евродепутатите председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен искаше да внуши също, че макар Европейския съюз да има мнение за себе си като за една глобална сила, неговите амбиции не са толкова големи“, посочи в интервю за БНР заместник - директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

Урсула фон дер Лайен произнесе пред евродепутатите първата си реч за „Състоянието на Съюза“

Урсула фон дер Лайен не повтори заявката си за геополитическа комисия, тази формулировка липсваше от речта. Изглежда, че и в Брюксел вече е ясно, че начинът, по който досега се имитираше правене на обща европейска политика, вече не е достатъчно убедителен.

ЕС няма вече "отбранителните мускули" – тя не случайно говори за обща отбранителна политика, но няма и политическата воля и амбиция да играе значителна роля на световната сцена, особено в един сложен вече свят. Свят, в който ве че не е много ясно кой е съюзник, кой е не е...", посочи още в "Събота 150" Весела Чернева.

По думите й не е ясно дали все още можем да говорим за Запада.  Защото това беше голямата заявка на Байдън, че той ще възстанови Запада като идейно и военно сътрудничество, като общо идейно пространство:

"В момента това изглежда само добре звучащо риторична форма. Видяхме, че изтеглянето от Афганистан не беше съгласувано с съюзниците с НАТО. Както и на голямата отбранителна сделка за строеж на подводници с ядрен капацитет, които трябвало да бъдат строени от Франция. 

Мисля, че вече е крайно време европейците да са дадат сметка, че наистина трябва да имат собствен капацитет, собствен фокус за това как изглежда светът след Америка, че Западът е все повече условно понятие. Каква външа политика да водят европейците, защото изглежда интересите на Европа не са част от американската калкулация", поясни Чернева.

Още по темата в звуковия файл.


Прочети цялата публикация