БНР | 24.09.2021 14:23:27 | 103

Любомир Аламанов: За ваксинационната кампания управляващите да потърсят помощ от комуникационни експерти


Центърът за анализ и кризисни комуникации (ЦАКК) излезе с позиция, в която се предлага по-активни и правилни действия относно ваксинационния процес в България.

„Нивата на напълно ваксинирани граждани в страната ни стоят на около 22% - най-ниското за Европа и съотносимо само към някои развиващи се страни. За Европа средното ниво вече е около 57%, като в Дания и други държави достига близо 90%“, обясняват експертите.

Според тях е необходима спешна промяна в комуникационната политика на Министерство на здравеопазването по отношение на ваксинационната кампания у нас. Информационната активност за процеса по ваксинация трябва да получи най-висок приоритет от Министерския съвет и да се потърси координация с работодателски и бизнес асоциации за осъществяването ѝ. Нужен е надпартиен консенсус за важността на ефективна и резултатна информационна кампания, както и осигуряване на финансиране, ясни протоколи за реакция и лечение във всички звена и аспекти на здравната система. Медиците трябва да са единодушни в позицията си, да се даде отпор на фалшивите новини и конспиративните теории по темата. Министерство на здравеопазването спешно да влезе в контакт с комуникационните асоциации в страната и да поиска съдействие, за да може да се впрегне целият сектор в тази информационна кампания, важна за сигурността и здравето на българския народ.

„Вече чуваме притеснения от европейските държави за това, което се случва в България“, заяви пред Радио София Любомир Аламанов от ЦАКК. Страната ни може да попадна в своеобразна изолация от другите страни. Ако не се вземат мерки в следващите няколко седмици тежкото положение с броя заразени и умиращи може да се задълбочи.

Според експерта България е закъсняла с правилната комуникационна стратегия и затова е нужна помощ и участие на повече специалисти.

Трябва да се ограничи достъпът на бивши и настоящи учени, които всяват паника и се опитват да прокарат алтернативност на фактите. Лекарите трябва да са сред основните лидери на мнение относно ваксинацията.

Първото писмо от пиар агенциите, които знаят как се управляват кризи, е изпратено още през май 2020 г. Но оттогава досега експерти не са били търсени от управляващите.

Хората са объркани от разнопосочни мнения. Страховете до голяма степен са резултат от една антиевропейска кампания. Ако не се повиши обхватът на ваксинирането, хората от чужбина ще спрат да идват у нас. Трябва да се намесят безспорни авторитети, за да се постигне резултат, допълни Аламанов.

С него разговаря Катя Василева.

Прочети цялата публикация