OFFNews Политика | 24.09.2021 15:30:08 | 49

Дацов: Актуализацията на бюджета помпа инфлацията. Това е като да полееш огън с бензин


Ако оприличим инфлацията на огън, тогава бих сравнил ситуацията с това да си горд, че имаш огън и да отидеш да го полееш с бензин, заяви финансистът Любомир Дацов по бТВ.

Дацов бе изборът на Слави Трифонов от "Има такъв народ" за министър на икономиката, когато за премиер бе предложен Николай Василев. 

Той силно разкритикува актуализацията на бюджета и смята, че така се помпа инфлацията. Според него, когато има инфлация, необходимите политики са непопулярни – свиване на дефицитите, не намаляването им, и именно заради тази непопулярност трудно се прилагат. 

„В момента помпаме инфлацията с тази политика и когато тя се ускори, вече ще сме с вързани ръце. Ние сме в опасност и трябва да направим така, че тази инфлация да не гори икономиката“, категоричен е финансистът.

Дацов счита, че темата за Плана за възстановяване и устойчивост е политизирана прекалено много. 

"Какво значение има дали сме внесли Планът за възстановяване, като нямаме готовност за усвояването на средствата", попита той. 

По думите му много лошо е да отново да показваме пред Европа, че нямаме нужния капацитет.

Дацов категорично подкрепя влизането на България в еврозоната възможно най-скоро. 

„Този въпрос отдавна не е технически или експертен, а политически. Въпросът е към кои се броим, като какви се самоопределяме“, коментира финансистът.

По неговите думи България има ясна позиция по въпроса още от 2003, когато Министерството на финансите и БНБ подписват документ за влизане в еврозоната. Това се случи 4 г. преди България да се присъедини към ЕС през 2007.

Прочети цялата публикация