БНР | 09.10.2021 09:17:21 | 115

Ливиу Аврам: Кризата в Румъния има политически корени


"Тази криза има политически корени. Министърът на правосъдието Стелиан Йон, който е от по-малкият партньор на либералите - партия "Съюз за спасение на Румъния", предприе стъпки за реформа на съдебната система. Това не се хареса на президента Клаус Йоханис и премиерът, който е близък с него, намери начин да освободи Йон от поста му. Без да консултира този ход с партньорите си в коалицията. По-рано - през април тази година премиерът Къцу освободи без никакво обяснение още един министър - този на здравеопазването, който също е от "Съюз за спасение на Румъния". Тогава от партията приеха това, но поискаха в коалиционното споразумение да бъде включено условието премиерът да освобождава министър от партньорската партия само след предварителни консултации. Флорин Къцу обаче не се съгласи на това и на 1 септември уволни Стелиан Йон". 

Това поясни пред БНР журналистът от вестник "Адевърул" Ливиу Аврам по темата за политическите сътресения в Румъния - как, кога и защо се прокрадна сянката в отношенията сред партньорите в управляващата коалиция в Букурещ

След 9 месеца на власт - румънското правителство на премиера Флорин Къцу падна. Кабинетът с водеща сила Националната либерална партия (PNL) бе свален с вот на недоверие, иницииран от Социалдемократическа партия (PSD), която сега е в опозиция. Техните гласове плюс тези на бившите коалиционни партньори на либералите от "Съюз за спасение на Румъния" и на крайно дясната Съюз за обединение на румънците (AUR) се оказаха достатъчни за прекратяване на управленския мандат. Социалдемократите внесоха вота с мотив, че правителството носи отговорност за бързото обедняване на румънците, силното задлъжняване на страната и провалената кампанията за ваксинация. Само една трета от 19-те милиона население са имунизирани, което е второто най-ниско ниво в ЕС след България. 

Падането на кабинета не означава отиване на предсрочни избори - по Конституция сега следват консултации на президента с лидерите на всяка от политическите сили, представени в парламента за съставяне на ново правителство. Президентът Клаус Йоханис обяви, че започва разговорите в понеделник.

Личните борби и разделенията по партийни линии от другата страна на Дунава сринаха крехкото мнозинство, изправило се срещу добре познатите ни понятия - "статукво" и "корупция". 

От 2012 г. досега Румъния е имала 17 различни министър-председатели.

Поредният епизод от турбулентния политически живот в Букурещ завърши със сваляне на вече уязвеното, откъм коалиционна подкрепа, правителство на премиера Флорин Къцу, лидер на Националната либерална партия.

За разсичането на Гордиевия възел, оплел северните ни съседи и довел до политическа безизходица от последните години, сигнал дадоха парламентарни избори от декември миналата година. С две уговорки - ниската избирателна активност от почти 32% и победата на Социалдемократическата партия - наследник на комунистическата партия държава, със силна подкрепа в малките и по-бедни населени места, с бивш лидер в затвора, с доскорошен кмет на Букурещ и токсичен имидж в политическото и обществено пространство заради различни корупционни и властови злоупотреби през годините.

Заради лошата си слава на нежелан партньор кабинет бе сформиран с мандата на втората сила - близката до президента Клаус Йоханис "Национална либерална партия". Те направиха съюз със зелено-либералния "Съюз за спасение на Румъния" ПЛЮС на бившия премиер и ексшеф на евролибералите "Обнови Европа" Дачиан Чолош и партията на унгарското малцинство Демократичен съюз на унгарците в Румъния.

Новият кабинет на Флорин Къцу представи амбициозна програма за реформи, основно в публичната администрация и правосъдието. Животът му обаче беше кратък... 

Флорин Къцу не консултира уволнението на Йон дори със собствения си партиен шеф - Людовик Орбан. Изпраща му есемес минути преди да бъде публикувано официалното съобщение. Никой не би си позволил такова поведение без съгласието на Клаус Йоханис, коментира Ливиу Аврам. "Съюзът за спасение на Румъния" вече няма доверие в партньорите си.

"Те вече не можеха да се доверят на такъв министър-председател. И така на 3 септември - петък, от "Съюза за спасение на Румъния" оттеглиха подкрепата си за Флорин Къцу и внесоха предложение за вот на недоверие заедно с националистическата партия "Съюз за обединение на румънците". Следващия понеделник те оттеглиха всички свои министри от правителството. От "Съюзът за спасение на Румъния" казаха, че искат да останат в коалицията с либералната партия, защото това е единствената реформистка коалиция, възможна в този парламент, но не и с този премиер". 

Премиерът на Румъния загуби вот на недоверие

Критиките към президента Йоханис са, че използва Къцу за своя марионетка, чрез която да си прокарва политиките. Връзката между тях пролича и в средата на септември, когато Флориан Къцу беше избран за председател на Националната либерална партия след агресивна кампания и със силната и явна подкрепа на Йоханис. 

Да, Къцу просто изпълнява заповедите на Йоханис. Раздорът беше най-вече между президента и министър на правосъдието. Стелиан Йон опита да прокара тези законодателни промени. Тогава президентът се опита да отложи вкарването им и приемането им - това отвори фронта между двамата.

Ябълката на раздора по линията Йоханис - Йон е законодателна реформа, залегнала в коалиционната програма на кабинета, която включва разпускане на оставящия съмнения за политически действия специален орган на прокуратурата, наречен "Отдел за разследване на престъпленията" (SIIJ), създаден от предишните управляващи от "Социалдемократическата партия" (PSD). Отделът разследва само магистрати, а в работата му остават съмнения за политически действия. Венецианската комисия препоръча на Румъния закриването му като "първа и спешна стъпка" за широка съдебна реформа в Румъния. Обещание за премахването на този орган в предизборната си кампания дадоха както либералите, така и спасителите на Румъния. Само последните обаче запазиха тази своя позиция. А изглежда, че президентът не иска закриването на този орган. Каква е политическата игра на Клаус Йоханис?

Обсъждането по тази тема между президента и министъра на правосъдието Стелиан Йон беше през май. Но едва през септември, след уволнението на Йон - той разказа какво са си говорили. По думите му, Йоханис е искал да забави действията по закриването на този орган. Повечето хора бяха силно изненадани, защото президентът по време на своята предизборна кампания през 2019 г. и през кампанията за парламентарния вот през 2020 г. обясняваше как трябва да се закрие този отдел за разследване престъпленията на магистрати. Но изглежда, когато обсъжда нещата на затворени врата, той не е толкова отдаден на реформите в съдебната система.

Какво е вашето обяснение за това?

Той иска повече власт. Йоханис иска да контролира прокуратурата и реформата, която Стелиан Йон опита да прокара, щеше да възпрепятства всички политически решения при избирането на главен прокурор. Президентът иска да има пълен контрол при този избор. 

Падането на кабинета на Флориан Къцу не означава отиването веднага на предсрочни избори. Започват консултации с партийните лидери за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. След тези разговори президентът има право да номинира кандидат за премиер, който да опита да сформира мнозинство. Ако има такова - новият кабинет влиза за гласуване в парламента. Ако това не стане - се отива на нова серия от консултации и се търси нов кандидат за министър-председател. При провал на два опита за два месеца - президентът има правото да разпусне парламента и да насрочи предсрочни избори. А през цялото това време продължава да управлява Флорин Къцу.

Прогнозата на журналиста Ливиу Аврам за започващите в понеделник консултации на президента Йоханис с партиите:

"Проблемът е, че г-н Йоханис е толкова обсебен от Флорин Къцу, че той ще посочи за премиер отново него. Дори и след като е ясно, че мнозинството от депутатите в парламента са против. Не го искат дори и не малка част от неговите депутати - 41 народни представители от либералите. Те са лоялни на предишния председател на партията - Людовик Орбан, който сега е начело на долната камара на парламента. Това, което иска да направи г-н Йоханис, е да спечели време за г-н Къцу, който да убеди голям брой депутати, около 50, които да го подкрепят в парламента. Въпреки че вотът на недоверие беше гласуван във вторник, Йоханис отложи консултациите с партиите за следващата седмица.  Подобна покана се изпраща обикновено 2-3 дни по-късно. Президентът ще започне от понеделник тези срещи, но той вече изрази съмнение, че те ще доведат до някакво решение. Така че практически той може да отлага решението на тази криза. За да може през това време да купува депутати, които да подкрепят г-н Къцу.

Да купи....? Да им даде пари или да им обещае нещо?

Да, това е известна практика в Румъния - да купуваш депутати. 

Интервюто с Ливиу Аврам можете да чуете в звуковия файл. 

Прочети цялата публикация