Fakti.bg | 11.10.2021 17:30:49 | 90

Областен кмет притиска малките клубове в полза на Борислав Михайлов


В навечерието на извънредния Конгрес за избор на нов президент на Българския футболен съюз, ФАКТИ.БГ научи от свои източници, че кметът на голям областен град пристиска малките клубове в региона, за да подкрепят кандидатурата на Борислав Михайлов за нов мандат начело на Съюза.

„Подадохме документи преди 2-3 седмици, за да изпратим наш делегат на Конгреса, а снощи организаторът на отбора ми се обадиха, за да ме информира, че от наше име ще отиде кмета на селото, тъй като на свой ред е бил притиснат от Тодор Попов, за да даде гласа ни за Боби Михайлов“, каза излъченият първоначално за делегат на един от аматьорските футболни клубове в Пазарджишка област.

Страхът от евентуалните последствия за малкото кметство и в частност за футболния клуб принуждава засегнатите да ни помолят за анонимност, но споделиха още, че техни съмишленици от останалите клубове в околността също са станали жертва на политическия натиск.

Сайтът Bird.bg публикува по-рано днес подробна информация, касаеща цената на Националната спортна база в Бояна. Документи разкриват, че БФС получава общо €11,5 млн. от УЕФА на няколко транша, за да бъде построена базата, а в същото време Михайлов потвърди пред bTV, че съоръженията и прилежащите терени са стрували €9,5 млн. Тази сума за пръв път стана публично достояние през 2016 г., когато бе официалното откриване на проекта. Сградите и прилежащата инфраструктура биват изградени от консорциума „Промишлено строителство - Водстрой“. През 2014 г. укриващият се от закона към днешна дата бизнесмен Цветан Василев обяви отново пред bTV, че собственикът на фирмата - Иван Мирински, е подставено лице на тогавашния депутат Делят Пеевски. Самият Пеевски пък в продължение на няколко мандата бе избиран за народен представител именно в област Пазарджик. Редица публикации в местни и национални медии от години откриват преки и косвени връзки между него и кмета на града - Попов, макар вторият многократно да отрича да имат лични взаимоотношения.

Припомняме още, че през 2020 г. Делян Пеевски направи дарение в размер на 700 000 лв. към Общината, за да не бъдат продавани 370 дка от гората над село Црънча. Половината от тази сума бе предназначена за облагородяване на едно от местата за отдих над селото, а другата половина отиде в бюджета на волейболния Хебър Пазарджик. Местните тогава се вдигнаха на протест, когато стана ясно, че Общинският съвет смята да прати гората им в частни ръце.

Тодор Попов е основният двигател за развитието и на местния футболен отбор със същото име. През 2020 г. бе открит нов тренировъчен терен на стойност 360 хил. лв. в непосредствено близост до стадион „Георги Бенковски“, по информация на PZDnes. На официалното събитие бяха поканени тогавашният министър на спорта Красен Кралев, вицепрезидентите на БФС Емил Костадинов и Румен Вълков и изпълнителният директор на централата Борислав Попов.

Конгресът на БФС ще се състои на 12 октомври в зала 1 на НДК, а ние ще се опитаме да проследим кои ще са представителите на всичките 508 клуба, които по официални данни ще имат право да пуснат гласа си за един от шестимата кандидат-президенти - Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев.

Прочети цялата публикация