OFFNews Политика | 11.10.2021 19:03:24 | 101

Радев: Vera Su е олицетворение на разсипническия модел на управление до момента


Картината на кораба Vera Su е олицетворение на порочния и разсипнически модел на управление до момента. Спрямо тази ситуация служебното правителство направи това, което прави изобщо с държавата – да се опита по някакъв начин да сложи нещата в ред, за да заработи държавата.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди участието си в Годишната среща на бизнеса с правителството.

Попитан за заседналия край Камен бряг кораб, държавният глава посочи, че служебният кабинет е действал в ситуация на липса на техническа, нормативна, организационна готовност от страна на държавата за спасяване по море.

„Всички тези органи, изграждани с годините от предишните управляващи, с хора, назначени от тях, не бяха нито подготвени, нито организирани, нито имаше техника“, заяви Румен Радев. Според него служебното правителство е овладяло тази криза въпреки това и въпреки съпротивлението на корабособственика.

Президентът приветства и усилията на кабинета и министъра на здравеопазването за справяне с разпространението на коронавируса въпреки „нерадостното наследство и разбитата система на здравеопазване“.

За ДПС и Карадайъ

В отговор на въпрос за издигнатия от ДПС кандидат-президент държавният глава посочи, че с този ход Мустафа Карадайъ е отправил „послание към своите избиратели, към членовете на своята партия и в опит максимално да ги мобилизира“.

„Мисля, че кампанията ще бъде нормална, ако избегнем войната с компроматите“, каза още Румен Радев.

Планът за възстановяване изисква съдебна реформа

„На фона на развихрилата се енергийна криза, се очертаха редица предизвикателства пред нашия цялостен политически, обществен, социален и икономически модел“, заяви по-късно тази вечер Радев от трибуната на Годишната среща на бизнеса с правителството.

Президентът акцентира, че двете служебни правителства са се изправили пред предизвикателства, забавяни и неглижирани в продължение на повече от 10 години. Той припомни, че Планът за възстановяване и устойчивост изисква съдебна реформа с ясни граници, за която именно служебният кабинет трябва да даде гаранции пред Европейската комисия.

По думите му без върховенство на правото не можем да имаме и просперираща икономика и общество.

Няма как да постигнем реформа без парламент. Това означава ангажимент от всички политическите партии, от обществото и от цялата съдебна система, каза още държавният глава.

Преходът към зелена енергетика

Президентът подчерта, че когато се говори за преход към зелена енергетика, необходимо е да се вземат предвид технологичния, социалния и финансов фактор.

Автономността и надеждността на енергийната ни система се дължат на въглищната ни енергетика, каза още държавният глава и допълни, че на фона на кризите в сектора и несигурната обстановка на световните пазари, България трябва да мисли как да запази енергийната си независимост: „Това е ключът към устойчивост“.

Прочети цялата публикация